IloLumi pääkuva

Murupolku

ILO!LUMI kokoaa yli 30 veistäjää – Lumenveiston SM-kisasta Ilomantsissa tulossa kovatasoinen koitos

 

ILO!LUMI kokoaa yli 30 veistäjää Lumenveiston SM-kisasta Ilomantsissa tulossa kovatasoinen koitos     (Tiedote 31.1.2023)

Lumenveiston SM-kilpailuun osallistuu niin lumenveiston kovatasoisia konkareita kuin aivan ensikertalaisiakin. ILO!LUMI-tapahtuma kokoaa yli 30 veistäjää 10.–12. helmikuuta Ilomantsin Parppeinvaaralle.

Ilomantsissa SM-mittelö toteutuu kahdessa sarjassa: taiteellisessa joukkuesarjassa sekä soolosarjassa.

Kisajohtaja Timo Reko kertoo, että taiteelliseen joukkuekisaan on tulossa kahdeksan kokoonpanoa ja saman verran kisaan on ilmoittautunut myös sooloveistäjiä.

”Niin joukkueissa kuin yksilöveistäjissäkin on monia pitkänlinjan veistäjiä ja lumenveistokisojen palkintosijoja keränneitä. Yhtä lailla hienoa on, että mukana on myös muutamia ensikertalaisia, jotka lähtevät rohkeasti kisaan mukaan. Nähdäänpä lumen kimpussa myös Ilomantsin Karhufestivaalista tuttuja moottorisahaveistäjiä”, Reko kertoo.

Mitä kirvoittaa Vaarojen maa?

Lumenveiston SM-kilpailun teemana Ilomantsissa on Vaarojen maa.

”On todella kiinnostavaa nähdä, millaisia tulkintoja tämänvuotinen teemamme veistäjissä kirvoittaa. Teemahan voi viitata koko Vaara-Karjalan ja veistopaikka Parppeinvaaran maisemiin, mutta tulkintoja voi etsiä myös Ilomantsin historiasta”, Timo Reko juohauttelee.

Reko harmittelee, ettei toiminnalliseen sarjaan tullut tarpeeksi osallistujia eli vähintään neljää joukkuetta, jotta SM-titteleitä voitaisiin siinä jakaa. Toiminnallisen sarjan veistosten tulee olla lasten leikkeihin soveltuvia, toiminnallisia taideteoksia.

Tässä sarjassa kuitenkin nähdään Parppeinvaaralla kolmen veistäjän paikallinen joukkue.

”Ilomantsilaista lumiosaamista toiminnallisessa sarjassa edustaa Team Harakka, joka on ilmoittanut tekevänsä oman teoksensa joka tapauksessa, jotta Parppeinvaaran Runokylään saadaan myös lasten lumileikkeihin tarkoitettu veistos”, Reko kertoo.

Talkooväkeä tarvitaan avuksi

ILO!LUMI-tapahtumasta vastaa Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, ja Lumenveiston SM-kilpailua koordinoi Suomen Latu. Mukana lumitunnelmaa rakentamassa ovat myös Parppeinvaaran vakiotoimijat: Runokylän museo ja Ravintola Parppeinpirtti.

Timo Reko kertoo kisajärjestelyissä riittävän hommaa, sillä lumiaihio tarvitaan tietysti jokaiselle joukkueelle ja sooloveistäjälle.

”Joukkuekisan kuution koko on peräti 3 metriä kanttiinsa, joten tallottavaa piisaa. Sooloveistäjien kuutio on lähes 2,5 metriä korkea ja 1,5 metriä leveä.”

MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys on innostanut ihmisiä auttamaan niin lumen tallontaan kuutioiksi kuin itse tapahtuman järjestelyihin. Mukaan on nyt saatu kolmisenkymmentä talkoolaista.

”Pyyteetön talkooapu on aivan olennainen juttu, että tällainen tapahtuma voidaan ylipäätään järjestää. Kiitos tästä jo etukäteen kaikille”, Timo Reko tiivistää.

ILO!LUMI-teemana Vaarojen maa – ilmoittautuminen lumenveiston SM-kisaan alkaa

ILO!LUMI-teemana Vaarojen maa – ilmoittautuminen lumenveiston SM-kisaan alkaa

Tiedote 10.1.2023 

Lumenveiston SM-kilpailun 2023 teemana on Vaarojen maa. ILO!LUMI-tapahtuma pidetään 10.–12. helmikuuta Ilomantsin Parppeinvaaralla.

Kisajärjestelyjen Taisto Volotinen kertoo, että teema juontaa ennen kaikkea Vaara-Karjalan omaleimaisen kauniista maisemista, joista kisapaikka Parppeinvaara on mainio esimerkki.

”Parppeinvaara on valtakunnallisestikin tunnettu ilomantsilainen näkymä. Vaarojen maa -teema on näinä päivinä toki kaikkinensa monimerkityksellinen, ja sen voi tulkita viittaavan myös Ilomantsin historiaan”, Volotinen sanoo.

Valttina lumi

Teema on luonteva valinta lumenveiston SM-kilpailun järjestäjätaholle sen oman nimenkin puolesta. ILO!LUMI-tapahtumasta vastaa Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys. Lumenveiston SM-kilpailua koordinoi Suomen Latu.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen sanoo, että Ilomantsin kisavaltteja ovat lumivarmuus ja lumen puhtaus sekä Karhufestivaalin puunveistokilpailusta pian kymmenen vuoden aikana kertynyt järjestelykokemus.

”Lumenveiston SM-kilpailulle on ennakkoon arvioituna suuret odotukset, sillä kisat on pystytty pitämään viimeksi Kuusankoskella vuonna 2018.”

SM-lumenveistokilpailua on Ilomantsissa jouduttu lykkäämään koronan takia jo kahteen otteeseen. Vuonna 2021 ILO!LUMI-tapahtuma kuitenkin toteutettiin Ilomantsin Mekrijärvellä kutsuveistona ja valtakunnallisena etäkilpailuna ilman SM-titteleitä.

Lumenveiston SM-kilpailut on pidetty kerran aikaisemminkin Ilomantsissa vuonna 2007. Lisäksi pienempimuotoisia lumenveistokisoja on paikkakunnalla ollut puolenkymmentä kertaa.

Kolme sarjaa

Lumenveiston SM-kilpailussa on kolme sarjaa: toiminnallinen, taiteellinen ja soolosarja, ja Vaarojen maa -teema on niissä kaikissa sama. Toiminnallisessa sekä taiteellisessa sarjassa saa joukkueissa olla kahdesta kolmeen veistäjää.

Veistokilpailuun ilmoittautuminen alkaa 11. tammikuuta ja päättyy 27.1.2023. Kilpailuun otetaan maksimissaan 10 sooloveistäjää ja 10 joukkuetta kumpaankin sarjaan. Jotta SM-tittelit voidaan jakaa, mukana on sarjoissa oltava vähintään neljä sooloveistäjää tai joukkuetta.

ILO!LUMI luo lumenveiston SM-kisat Ilomantsiin helmikuussa 2023

ILO!LUMI luo lumenveiston SM-kisat Ilomantsiin helmikuussa 2023 (tiedote 20.12.2022)

Lumenveiston SM-kilpailut pidetään vihdoin Ilomantsissa 10.–12. helmikuuta 2023. ILO!LUMI-veistokisa on jouduttu lykkäämään koronan takia jo kahteen otteeseen.

ILO!LUMI-tapahtuman järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, ja SM-kilpailua koordinoi Suomen Latu. Lumenveiston SM-kilpailut on pidetty kerran aikaisemminkin Ilomantsissa vuonna 2007. Lisäksi pienempimuotoisia lumenveistokisoja on ollut puolenkymmentä kertaa.

Ilomantsin SM-kilpailu pidetään itäsuomalaisen komeissa maisemissa Parppeinvaaralla. MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen odottaa, että lunta tulee aiempien vuosien tapaan kyllälti, jotta lumenveisto saa ansaitsemansa olosuhteet.

”On jo aikakin, että pääsemme jo vuosia suunnittelemamme SM-kilpailut järjestämään. Vuoden 2021 helmikuussa kilpailu typistyi koronan takia Mekrijärvellä pidetyksi kutsuveistoksi sekä etäveistokilpailuksi, joka sinänsä onnistui erinomaisesti.  Etäkisaan osallistui veistoporukoita eri puolilta Suomea, ja voittaja löytyi Jyväskylästä”, Volotinen kertoo.

Hän korostaa, että Ilomantsissa on yleensä oivat olosuhteet lumenveistoon.

”Viimekin talvena lunta kertyi täällä paikoitellen yli metri. Haluamme luoda tapahtuman, jossa niin veistäjät kuin yleisökin voivat iloita yhdessä lumesta ja talven raikkaudesta”, Volotinen jatkaa.

Lumenveiston SM-kilpailussa on kolme sarjaa: toiminnallinen, taiteellinen ja soolosarja. Ilomantsin veistokilpailun teema julkistetaan tammikuun puolivälissä, jolloin alkaa myös kisaan ilmoittautuminen.

Kussakin sarjassa on oltava vähintään neljä joukkuetta tai sooloveistäjää, jotta SM-tittelit voidaan jakaa. Toiminnallisessa sekä taiteellisessa sarjassa saa joukkueissa olla kahdesta kolmeen veistäjää.

Ilo Lumi logo

IloLumi

Taisto Volotinen

Lisätietoja:

MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys,
puheenjohtaja Taisto Volotinen,
050 528 7715,
volotinen.taisto1@gmail.com

Ilomantsin lumenveiston SM-kilpailun
kisajohtaja Timo Reko,
050 3226 798,
timo.reko@msl.fi

LO!LUMI-viestintäkoordinaattori Riitta Ryynänen,
0400 231965,
mslvaarakarjala@gmail.com
www.ilolumi.fi

#ilolumi #lumenveistonsm

Ilo lumi kuva parppei

ILO!LUMI 2023 -tapahtuma järjestetään SM-lumenveiston teeman mukaisesti Ilomantsin Parppeinvaaran Runokylän ja Ravintola Parppeinpirtin maisemissa.

Parppeinpirtti lumien keskellä
Kuva: Riitta Ryynänen