IloLumi pääkuva

Murupolku

ILO!LUMI-teokset valaistu talvi-ihmisten iloksi Ilomantsin Parppeinvaaralla 4.3. saakka

ILO!LUMI-tiedote 21.2.2023

ILO!LUMI-teokset valaistu talvi-ihmisten iloksi Ilomantsin Parppeinvaaralla 4.3.2023 saakka

Lumenveiston SM-kilpailujen lumiteokset on valaistu hiihtolomalaisten ja kaikkien muidenkin talvi-ihmisten iloksi Ilomantsin Parppeinvaaralla. Veistoksia on mahdollisuus käydä katsomassa myös pimeän aikaan ainakin Pogostan Hiihdon viikonloppuun eli 4. maaliskuuta asti.

ILO!LUMI-kisajohtaja Timo Reko kertoo, että Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys toteutti veistosten valaistuksen, koska siitä tuli niin paljon pyyntöjä.

”Illalla valaistuna lumiteokset näyttävät itsestään aivan uusia puolia päivänvaloon verrattuna. Kannattaakin käydä ihastelemassa teoksia niin auringonpaisteessa lumen kimaltaessa kuin pimeälläkin, kun varjot heittävät teoksiin uusia näkökulmia”, Timo Reko vinkkaa.

Lähes 20 teosta

MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys järjesti lumenveiston SM-kilpailun Ilomantsissa 10.–12. helmikuuta. Kolmen päivän ILO!LUMI-tapahtuma tuotti kahdeksan kappaletta taiteellisen joukkuesarjan teoksia sekä saman verran soolosarjan veistoksia.

Lumenveiston tämänvuotinen ilomantsilainen teema, Vaarojen maa, kirvoitti veistäjäporukasta monipuolisia tulkintoja. Parppeinvaaralla on nähtävillä niin karhuja, lakkaan eksyneitä marjastajia, vaaramaisemaa kuin suden ulvontaakin kuun paistaessa.

Lisäksi vaaralle on syntynyt SM-kilpailun ulkopuolella kolme muutakin lumiveistosta, kuten Ryppytorni sekä Susi suurenmoinen. Toiminnallinen teos Monta vaaraa onpi eessä on liukumäkineen tarkoitettu varta vasten lasten leikkeihin.

Valot ledejä

Lumiveistosten valaistus alkaa iltapäivän hämärissä, ja se katkaistaan aamulla. Valolähteet ovat vähän kuluttavia led-valaisimia.

Timo Reko kiittelee, että Ilomantsin kunta osallistuu valaistuksen kuluihin.

”Valaisimia Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksessä on omastakin takaa, ja piuhoja olemme saaneet lainaan ilomantsilaiselta Rakennusliike Karjalan Rakentajilta sekä Joensuussa toimivalta Teatteri Traktorilta”, Reko kertoo.

Väinämöisen rukous

Ilomantsin lumenveiston SM-kilpailussa taiteellisen joukkuesarjan voitti Joroisista, Porvoosta ja Sysmästä saapunut Veistomania. Jussi Katajiston, Riitta Matikaisen ja Paula Saulaman Vaarojen mail on tarinallinen teos käkilinnusta viestin tuojana.

Soolokisassa korkeimmalle palkintopallille nousi porvoolainen Timo Koivisto teoksellaan Vaarojen noitakuningas, jonka sisällä lumiseinässä on valossa heijastuvia loitsuja.

Soolosarjan yleisöäänestyksen voitti Lappeenrannassa asuva August Eskelinen teoksellaan Väinämöisen rukous. Joukkueista yleisön suosikki oli Kuusankoskelta ja Kouvolasta tulleen Lumistit-kolmikon Muista aina liikenteessä, jossa pääroolissa komeilee hirvi.

ILO!LUMI-kilpailussa kova taso – tuhatpäinen yleisö nautti lumitaiteen luomuksista

ILO!LUMI-kilpailussa kova taso – tuhatpäinen yleisö nautti lumitaiteen luomuksista (13.2.2023)

Lumenveiston SM-kilpailijat saivat irti Vaarojen maa -teemasta moniulotteisia tulkintoja ILO!LUMI-tapahtumassa Ilomantsin Parppeinvaaralla 10.–12. helmikuuta.

”Taso oli etenkin joukkuekisassa ammattilaisluokkaa. Soolosarjassa oli enemmän hajontaa, mutta kaikkinensa oli hienoa, miten erilaisia lähestymistapoja veistäjät saivat irti tämänkertaisesta teemasta”, kertoo tuomariston puheenjohtaja, moottorisahaveistäjänä tunnettu Juha Käkelä Ylöjärveltä.

Taiteellisen joukkuesarjan voitti Joroisista ja Porvoosta saapunut kolmihenkinen Veistomania. Jussi Katajiston, Riitta Matikaisen ja Paula Saulaman Vaarojen mail on tarinallinen teos käkilinnusta viestin tuojana.

Soolokisassa korkeimmalle palkintopallille nousi porvoolainen Timo Koivisto teoksellaan Vaarojen noitakuningas. Koivisto on myös edellisen lumenveiston SM-kisan voittaja Kuusankoskella vuonna 2018.

Soolosarjan yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti eli yli sadan äänen erolla Lappeenrannassa asuva August Eskelinen teoksellaan Väinämöisen rukous. Joukkueista samoin selkeä suosikki oli Kuusankoskelta ja Kouvolasta tulleen Lumistit-kolmikon Muista aina liikenteessä. Kaikkiaan yleisöääniä annettiin yli 700.

Melkoinen myräkkä

ILO!LUMI-kisajohtaja Timo Reko kehuu veistäjiä, jotka eivät hätkähtäneet edes perjantain lumimyräkkää ja tuikeaa tuulta Parppeinvaaralla.

”Sitkeimmät veistivät perjantaina loppuun saakka eli iltakahdeksaan. Muina päivinä sää onneksi suosi tapahtumaa. Yleisöä kertyi yhteensä tuhatkunta. Moni kertoi tulleensa Ilomantsiin kauempaakin varta vasten lumenveistoa katsomaan”, Reko sanoo.

Taiteellisessa joukkuekisassa oli mukana kahdeksan joukkuetta, ja saman verran kilpailuun osallistui myös sooloveistäjiä. Asuinpaikkakunnat vaihtelivat Etelä-Suomesta Oulaisiin saakka. Pohjois-Karjalasta mukana oli lähes kymmenkunta veistäjää, joista soolosarjassa kolmanneksi sijoittui Taisto Pehkonen Lieksasta. Toiseksi tulleella Sari Nikolallakin on kesäpaikka Ilomantsissa.

Upeat maisemat

Lumenveiston teokset ovat nähtävillä Ilomantsin Parppeinvaaralla niin kauan kuin säätilanne sallii. Yksi vaaralla oleva veistos on tarkoitettu myös lasten leikkeihin, sillä ilomantsilainen Team Harakka loihti SM-kilpailun ulkopuolella toiminnallisen joukkuesarjan teoksen Monta vaaraa onpi eessä.

”En voi kuvitella lumenveistoon hienompaa paikkaa kuin tämä Parppeinvaara maisemineen on. Etenkin aamu- ja ilta-auringossa valo tekee huikeita varjoja lumiteoksiin”, Juha Käkelä maalailee.

Hän kiittelee yli 30-henkisen veistäjäporukan heittäytymistä lumen syövereihin.

”Tekemisen riemu näkyi kaikkien toiminnassa. Välillä veistäjät olivat veistosten päällä seisomassa ja välillä maassa makaamassa mahallaan. Veistäjillä oli paljon käytössään myös itse kehiteltyjä työkaluja lumenveistoon”, Käkelä huomioi.

Timo Reko antaa kehut myös runsaslukuiselle talkooväelle, joka tuli mukaan rakentamaan ILO!LUMI-tapahtumaa niin Ilomantsista kuin muualtakin Pohjois-Karjalasta.

”Ihmisten pyyteetön talkooapu ja yhteistyötahojen sponsorirahoitus ovat aivan olennainen juttu, että tällainen tapahtuma voidaan ylipäätään järjestää. Kiitos tästä aivan kaikille”, Reko tiivistää.

ILO!LUMI, Lumenveiston SM-kilpailu 10.–12.2.2023, Ilomantsin Parppeinvaara tulokset

ILO!LUMI, Lumenveiston SM-kilpailu 10.–12.2.2023, Ilomantsin Parppeinvaara

Palkitut ja tuomariston luonnehdinnat jokaisesta teoksesta

Yleisöäänestyksen tulokset

TAITEELLINEN JOUKKUESARJA

Taiteellisen joukkuesarjan voittaja

1 Veistomania: Vaarojen mail

Riitta Matikainen, Jussi Katajisto, Paula Saulama, Joroinen, Porvoo

Veistomanian teoksen nimi Vaarojen mail sisältää sanaleikin: maan sekä meilin eli viestin. Käki on teoksessa viestin tuoja Vaara-Karjalan mailla. Vaarojen mail -teos on enemmän kuin yksi veistos, isosta lumikuutiosta on saatu vielä isompi. Korkeine metsineen ja lintuineen se on vaikuttava visuaalinen kokonaisuus. Lumen käyttö on tässä teoksessa poikkeuksellisen moniulotteista, ja lumen työstön tekniikka on hyvin hallussa.

 

Taiteellisen joukkuesarjan toinen

2 Ragnarok: Yksinäisen kutsu

Arto Manninen, Janne Andberg, Matti Vaskimo, Ojakkala / Kotka

Ragnarokin Yksinäisen kutsu -veistoksessa on samassa teoksessa monta elementtiä. Siinä yhdistyvät sekä herkkyys että vahvuus. Ulvova susi ja kuutamo on toteutettu teknisesti hallitusti, ja työstöjälki on todella taidokasta. Yksinäisen kutsu on selkeiden muotojen ansiosta erityisen hieno kaukaa katsottuna. Aihe on Vaara-Karjalassa erittäin ajankohtainen, sillä susi herättää täällä paljon keskustelua.

 

Taiteellisen joukkuesarjan kolmas

3 Lumistit: Muista aina liikenteessä

Ari-Pekka Kuusela, Antti Kolppo, Aleksi Salakka, Kuusankoski / Kouvola

Lumistit-joukkueen Muista aina liikenteessä on omaperäinen ja Vaarojen maa -teemaan sopiva. Vaara on kuvattu teoksessa erittäin voimakkaasti. Työn jälki on siisti ja huoliteltu, jopa liikennemerkin varsi näyttää aidolta metallilta.

 

SOOLOSARJA

Soolosarjan voittaja

1. Timo Koivisto, Porvoo: Vaarojen noitakuningas

Timo Koiviston Vaarojen noitakuningas on puhdas lumitaideteos. Se on visuaalisesti upea ja teknisesti hallittu teos. Myös valo on siinä otettu leikitellen ja omaperäisesti huomioon. Teoksen seinille on veistetty loitsuja, jotka loistavat, kun valo sopivasti tulee ohueksi veistettyjen seinämien läpi. Teos huokuu tekijän itsevarmuutta, lumi on materiaalina hallussa kaikella tapaa. Tämä teos on soolosarjan veistoksista vaatinut eniten työtä. Teoksen muodostavan kypärän kuori on tasavahva, mikä on todella haasteellista tehdä.

 

Soolosarjan toinen

2 Sari Nikola, Siuntio: Eksyneet

Sari Nikolan Eksyneet-teoksen toteutus on hauskasti omaperäinen, siinä kuvataan marjareissulla eksynyttä kaksikkoa. Veistos kuvaa osuvasti luonnon ja ihmisen yhteyttä, joka on täällä Vaara-Karjalassa erittäin vahva. Ilomantsilaiset ovat aivan hulluja marjastajia, ja kun täällä ollaan poimimassa lakkaa eli hillaa, ollaan kirjaimellisesti lakassa. Teos on toteutettu yllätyksellisesti: yhdeltä puolelta ei arvaa, mitä toinen puoli tuo tullessaan. Lakan pallomuodot on kuvattu kauniisti.

 

Soolosarjan kolmas

3 Taisto Pehkonen, Lieksa: Vaarojen vaarat

Taisto Pehkosen Vaarojen vaarat -teoksessa lumikuutioista on kaivettu kokonainen karhuperhe, joka tekee matkaa turvallisesti käsi kädessä mutta samalla rennon näköisesti vaarojenkin keskellä. Jälki on viimeistelytä, jopa karhun turkki näyttää lämpöiseltä ja pehmeältä.


YLEISÖÄÄNESTYKSEN VOITTAJAT:

Joukkuesarja

Lumistit: Muista aina liikenteessä

Ari-Pekka Kuusela, Antti Kolppo, Aleksi Salakka, Kuusankoski / Kouvola

 

Soolosarja

August Eskelinen, Lappeenranta: Väinämöisen rukous

Ilo Lumi logo

IloLumi

Taisto Volotinen

Lisätietoja:

MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys,
puheenjohtaja Taisto Volotinen,
050 528 7715,
volotinen.taisto1@gmail.com

Ilomantsin lumenveiston SM-kilpailun
kisajohtaja Timo Reko,
050 3226 798,
timo.reko@msl.fi

LO!LUMI-viestintäkoordinaattori Riitta Ryynänen,
0400 231965,
mslvaarakarjala@gmail.com
www.ilolumi.fi

#ilolumi #lumenveistonsm

ILO!LUMI-tapahtuma alkoi perjantaina kunnon lumipöpperökelissä. Kolmipäiväiseen SM-kilpailuun Ilomantsin Parppeinvaaralla osallistui yli 30 veistäjää. Kuva: Mika Salmi / STC tuotanto.

Ilolumi veistäjät

ILO!LUMI-tapahtuma alkoi perjantaina kunnon lumipöpperökelissä. Kolmipäiväiseen SM-kilpailuun Ilomantsin Parppeinvaaralla osallistui yli 30 veistäjää. Kuva: Mika Salmi / STC tuotanto.

Lumenveiston SM-kilpailun taiteellisen joukkuesarjan voitti kolmihenkinen Veistomania, jonka tarinallisen teoksen nimi on Vaarojen mail. Kuva: Terhi Turunen / ILO!LUMI

tarinallisen teoksen nimi on Vaarojen mail

Lumenveiston SM-kilpailun taiteellisen joukkuesarjan voitti kolmihenkinen Veistomania, jonka tarinallisen teoksen nimi on Vaarojen mail. Kuva: Terhi Turunen / ILO!LUMI

Lumenveiston SM-kilpailun soolosarjan voittaja on porvoolainen Timo Koivisto teoksellaan Vaarojen noitakuningas. Kuva: Terhi Turunen / ILO!LUMI

Lumenveiston SM-kilpailun soolosarjan voittaja on porvoolainen Timo Koivisto teoksellaan Vaarojen noitakuningas. Kuva: Terhi Turunen / ILO!LUMI

Lumenveiston SM-kilpailun soolosarjan voittaja on porvoolainen Timo Koivisto teoksellaan Vaarojen noitakuningas. Kuva: Terhi Turunen / ILO!LUMI