Perinnepäivät pääkuva

14. Divisioonan perinneyhdistyksen nuoriso- ja perinnepäivät sekä Ilomantsin torjuntataistelujen päättymisen 75-vuotisjuhlat

14. Divisioonan perinneyhdistyksen nuoriso- ja perinnepäivät sekä Ilomantsin torjuntataistelujen päättymisen 75-vuotisjuhlat


14. Divisioonan perinneyhdistyksen nuoriso- ja perinnepäiviä sekä Ilomantsin torjuntataistelujen päättymisen 75-vuotisjuhlaa vietettiin Ilomantsissa 10. – 11.8.2019.

Lauantain ohjelma käynnistyi klo 10 kalustonäyttelyllä liikuntahallin kentällä. Nähtävänä oli Kainuun prikaatin ja Rajavartiolaitoksen kalustoa. Myös rajakoiranäytös oli ohjelmassa. Juhlapäivä avautui virallisesti klo 12 Karjalan lennoston ylilennolla Hornet-päivystyskoneella. Avaussanat lausui kansanedustaja, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hannu Hoskonen.

Perinnepäiville tulevien oli mahdollisuus osallistua Hattuvaaran ja Möhkön suunnille tehtäville retkille, joilla tutustuttiin taistelukohteisiin ja muistomerkkeihin.

Retkien vaihtoehtona oli mahdollisuus tutustua myös Parppeinvaaralla olevaan Raappanan majaan, joka toimi sodan aikana kenraali Erkki Raappanan komento- ja majoituspaikkana Rukajärven rintamalla Novinkajärven rannalla.

Lauantain juhlapäivä huipentui asemiesiltaan, jossa esiintyy MPK Savo-Karjalan soittokunta ja Ilomantsin Mieslaulajat. Asemiesillan juonsi sotakamreeri Jorma Mikkonen.   

Sunnuntain juhlapäivä alkoi seppeleenlaskulla sankarihaudoille, minkä jälkeen jumalanpalvelukset toimitettiin sekä luterilaisessa että ortodoksisessa kirkossa.

Jumalanpalvelusten jälkeen oli tarjolla kenttälounas Pogostan yläkoulun katoksessa ja piha-alueella. Juhlapäivä huipentui klo 13.00 alkavaan pääjuhlaan liikuntahallissa. Juhlapuheen piti Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Laitinen.

 

Vastuullisina järjestäjinä toimivat 14. Divisioonan perinneyhdistys ja sen Ilomantsin paikallisosasto sekä Ilomantsin kunta. Järjestelyihin osallistuivat myös muut sotiemme perinneyhdistykset ja killat, Kainuun Prikaati, Pohjois-Karjalan rajavartiosto, veteraani- ja reserviläisjärjestöt, seurakunnat sekä Rajasotilaskotiyhdistys ja sen Ilomantsin osasto.

Ilomantsin koululaiset tutustumassa Rajakenraali Raappanan majaan (14. Divisioonan perinneyhdistyksen nuoriso ja perinnepäivät ja Ilomantsin torjuntataistelujen päättymisen 75 vuotisjuhla 10. - 11.8.2019)