Kylät pääkuva

Etsinnässä Pohjois-Karjalan Vuoden kylä 2024

Etsinnässä Pohjois-Karjalan Vuoden kylä 2024

Pohjois-Karjalan Kylät ry ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto järjestävät avoimen haun Pohjois-Karjalan Vuoden kyläksi 2024. Esityksen Vuoden kylästä voi tehdä kuka tahansa, esimerkiksi kylä itse, kunta tai maaseututoimijat.
Vuoden kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa sekä lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa sekä saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Täydellistä kylää ei etsitä, vaan kylää, josta välittyy hyvä tunnelma ja tekemisen meininki.
Vuoden kylä -haku tapahtuu täyttämällä hakulomake ja lähettämällä se Pohjois-Karjalan Kylät ry:lle 15.4.2024 mennessä, joko sähköpostilla pkkylat@kylat.fi tai postitse Pohjois-Karjalan Kylät ry, Kauppakatu 23b A 8, 80100 Joensuu. Hakulomakkeesta täytetään kylää koskevat kohdat. Jos joku lomakkeen asia ei kylästä löydy, voi lomakkeeseen kirjoittaa, mitä kylässä asiasta ajatellaan. Mukaan voi liittää myös kuvia ja selvityksiä kylän toiminnasta tai palveluista.


Hakulomake löytyy täältä: Hakulomake


Pohjois-Karjalan Kylät ry:n ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton nimeämä raati valitsee esitysten perusteella 2–4 kylää tarkempaan tarkasteluun. Näiltä kyliltä pyydetään tarvittaessa lisätietoja tai kylissä tullaan vierailemaan.
Pohjois-Karjalan Vuoden kylän julkistaminen tapahtuu Avoimet kylät -päivänä 8.6.2024. Maakunnan omaa Vuoden kylää esitetään myös valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi 2025. Viime vuoden kylä Pohjois-Karjalassa oli Kiteen Puhos, ja kunniamaininnan sai Ylä-Valtimon kylä Nurmeksesta.

 

Liitteessä luettelot

- Pohjois-Karjalan Vuoden kylät ja kunniamaininnat vuosina 1985-2023
- Valtakunnallisesti palkitut Pohjois-Karjalan kylät vuosina 1985–2017

 

Maarit Hämäläinen-Koljonen
kyläasiamies, toiminnanjohtaja
Pohjois-Karjalan Kylät ry

Kylät


Ilomantsin monet vaaramaisemakylät, kuten muutkin maakunnan kylät elävät eräänlaista murroskautta. Kylien asukkaiden väen väheneminen on osin hiljentänyt niitä, vaikkakin Ilomantsin kunta tukee vahvasti niiden toimintaa.

Kylätoiminta on kuitenkin valtaosalla Ilomantsin 18 kylätoimikunnasta se perusta, joka vie kylien asukkaiden elämää eteenpäin. Kylätoimikunnat hoitavat Ilomantsissa aktiivisesti asukkaittensa hyvinvointiin ja palveluihin liittyviä toimintoja.

Myös monet vapaa-ajan palveluihin sekä kulttuuritarjontaan liittyvät asiat ovat kylien aktiivisuudella säilyneet ja osin kehittyneet. Lisäksi viimeaikoina kylät ovat kehittäneet toimintojaan erilaisin hankkein, joihin on saatu hyvin myös kunnan ulkopuolista rahoitusta.

Maaseudun kehittämisessä erityisesti matkailun toimiala on kasvanut. Tervetuloa tutustumaan Ilomantsin kyliin.

Kylien asioista kerron mielelläni lisää.
Ota yhteyttä, katja.turtiainen@liperi.fi tai 050 568 0193!

Maaseututoimi yhteystiedot

Yhteystiedot

Katja Turtiainen maaseutuasiamies 050 568 0193 katja.turtiainen@liperi.fi