Kunnanjohtajan blogi pääkuva

Kunnanjohtajan blogi-tammikuu 2020

Megatrendejä etsimässä    9.1.2020

Vuoden ja vuosikymmenen vaihtuessa olemme kuulleet ja lukeneet monia ennustuksia, toiveita ja haaveita tulevan suhteen. Tulevaisuudentutkijat arvioivat tulevaisuuttamme ilmassa olevien heikkojen signaalien ja maailmalla nousevien megatrendien mukaan.

Minulla, saati Ilomantsin kunnalla ei ole tulevaisuuden näyttävää kristallipalloa, mutta silti tulevaa on ennakoitava ja suunniteltava. Uusi vuosikymmen on aloitettu toimeliaissa ja toiveikkaissa tunnelmissa.

Ilomantsin sijainti on ehdoton vahvuus uuden vuosikymmenen aikana. Monipaikkaisuus asumisessa, työnteossa ja vapaa-ajan vietossa kasvaa. Meillä tulee olemaan aiempaa enemmän asukkaita, jotka viettävät ison osan vuodesta Ilomantsissa sijaitsevilla asunnoillaan. Nopeat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat työskentelyn sekä työpaikan sijaintipaikalla että vapaa-ajan asunnolla.

Massaturismi Ilomantsissa ei liene alkaneen vuosikymmenen kehityssuunta. Sen sijaan useat pienet ja keskikokoiset matkailuyritykset tarjoavat räätälöityjä ja yksilöllisiä majoitus-, ruokailu- ja ohjelmapaketteja niin luonnon rauhaan rauhoittumaan tuleville kuin luontoaktiviteetteja hakeville matkailijoille. Kokemus ja elämys ovat vuosikymmenen matkailutermejä.

Elinvoimamme säilyminen ja kasvu riippuu paljolti meistä itsestämme - siitä, käytämmekö oman paikkakunnan palveluita ja otammeko uudet yritykset ja yrittäjät vastaan kannustaen vai kyräillen.

Meillä on varjeltavaa ja suojeltavaa luontoa, mutta meidän on myös sallittava järkevä ja vastuullinen luonnonvarojen hyödyntäminen. Uudet teknologiset ratkaisut tekevät vaikkapa ennen lähes kirosanan maineessa olleesta turpeesta salonkikelpoisen veden, maaperän ja ilman puhdistamisessa.

Mummoutuminen ja ukkoutuminen, siis väkemme ikääntyminen, ei ole pelkästään Ilomantsin, vaan koko maan ja Euroopan haaste. Kunnan on oltava viisas ja nähtävä väestökehityksen suunta jo edeltä käsin. Palvelut on kohdennettava sopivasti jokaiselle ikäryhmälle. Kuntamme tarvitsee kaikenikäisiä.

Jokainen uusi asukas - muuttava tai syntyvä - on meille lämpimästi tervetullut. Samanaikaisesti meidän on osattava myös sopeutua vähenevän väestöön ja otettava tarvittaessa haltuumme niin sanottu hallitun supistumisen strategia, mikä ei tarkoita kurjistumisen eikä näivettymistä, vaan järkevää suunnittelua ja ennakointia.

Tärkeintä on säilyttää keskusteleva, suvaitsevainen ja elämänmyönteinen elämänasenne ja ilmapiiri. Toivon ja uskon, että meillä naapuriapu ja lähimmäisistä huolehtiminen ovat kunniassaan myös alkaneella uudella vuosikymmenellä.

Hyvää alkanutta vuotta ja vuosikymmentä!

 

Marjutin kuva

Kunnanjohtaja Marjut Ahokas

Blogit linkkilista