Kunnanjohtajan blogi pääkuva

Kunnanjohtajan blogi 15.4.2019 Hyvä ois

Hyvä ois  15.4.2019

Onnittelut teille juuri valitut kansanedustajat. Olette paljon vartijoina seuraavat neljä vuotta. Hyvä ois, jos ottaisitte tosissanne nämä evästykset Suomen itäisimmästä kunnasta, Ilomantsista. Uskon näiden evästysten takana olevan monen muunkin maaseutukunnan.

Nimittäin hyvä ois teidän siellä eduskunnassa muistaa, että maailmaa on Arkadianmäen ulkopuolellakin.

Hyvä siis ois ihan aluksi linjata, haluatteko pitää koko Suomen asuttuna. Jos haluatte, niin hyvä ois huolehtia riittävistä valtionosuuksista kunnille, joissa väki ikääntyy ja vähenee. Eivät ne ikäihmisetkään ilman palveluja täällä syrjäseuduilla pärjää.

On meillä vielä lapsiperheitäkin. Voisi olla enemmänkin, jos kannustaisitte maaseutuasumiseen. Hyvä ois harkita pieniä porkkanoita, vaikka syrjäseutulisän uudelleen käyttöön ottamista tai työskentelyvelvollisuutta harvaan asutuilla alueilla valmistumisen jälkeen Norjan mallin mukaan.

Hyvä ois turvata myös edellytykset elinkeinotoiminnalle, kuten kuljetustuet ja kunnossa oleva tie- ja rataverkosto. Toimiva laajakaista meillä Ilomantsissa jo on ja hyvät raaka-ainevarannot, mutta kaikkia tuotteitamme emme saa kuidun kautta maailmalle.

Ja lopuksi vielä yksi toive: hyvä ois teidän pitää yhteyttä meihin peruskuntiin ja äänestäjiin koko vaalikauden ajan.

Onnea ja menestystä vaativaan työhönne!

Kunnanjohtajan blogi-maaliskuu

Se on elämän ja kuoleman kysymys

(maaliskuu 2019)

Se on elämän ja kuoleman kysymys ihmiselle, jos ei pääse lääkäriin. Se on elämän ja kuoleman kysymys kunnalle, jos luvatut leveämmät hartiat eivät kanna - jos kunnan maksamat sote-kustannukset nousevat ja kuntalaiset eivät saa heille elintärkeitä palvelujaan.

Se on elämän ja kuoleman kysymys, jos kunnan ääntä ei kuulla ja toiset päättävät puolestamme.

Se on elämän ja kuoleman kysymys meille kaikille, jos palvelujen alasajo oman maakuntamme alueella toteutuu palveluja keskittämällä ja reuna-alueiden alueiden asukkaat matkaavat palvelujen perässä kaupunkiin.

Se on elämän ja kuoleman kysymys potilaalle, jos ei satu omistamaan autoa ja ajokorttia ja lähimmälle linja-autopysäkille on kilometrien matka tai jos linja-autovuoroja ei ole.

Se on elämän ja kuoleman kysymys kauppapalveluille, jos se kauemmas lääkäriin tai muihin palveluihin matkannut tekee myös ostoksensa samalla reissulla muualla.

Toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elämän ja kuoleman kysymys, ainakin Ilomantsille.

Kirvestä emme ole heittäneet kaivoon, emmekä vielä sotakirvestä kaivaneet esille. Kunta on havainnut virheitä sote-maksujen määräytymisessä ja hakee oikeudenmukaisuutta palvelujen saamiseen ja hinnoitteluun - se on elämän ja kuoleman kysymys. Emme usko asioiden hoituvan itsestään.

Sekin on elämän ja kuoleman kysymys, jos kunta ei valvo etujaan eikä puolusta asukkaittensa palveluja.

Marjutin kuva