Kunnanjohtajan blogi pääkuva

Kunnanjohtajan 11.6.2019 blogi

Meillä on   11.6.2019

Meillä Ilomantsissa on palvelut paikallaan. Kuntakeskuksestamme Pogostalta, löytyy muun muassa kaksi rautakauppaa, kaksi optikkoliikettä, kaksi ruokakauppaa ja erikoisliikkeitä moneen makuun ja tarpeeseen.

Meiltä löydät omalta kylältä mekon kesän juhliin, verkkarit lenkkipolulle tai raivaussahan kesän risusavottaan.

Meillä on monia syitä hyviin palveluihin. Yksi lienee sijaintimme. Meiltä ei hetkessä piipahdeta kaupungin erikoisliikkeisiin ostoksille, joten erikoistavaroitakin on hyvin saatavilla omalla paikkakunnalla.

Huomionarvoista on liikkeidemme kattava valikoima ja kilpailukykyiset hinnat. Meillä on valinnanvaraa. Oma lukunsa ovat kauppaliikkeidemme yrittäjien ja heidän henkilökuntansa ystävällisyys ja palvelualttius - jos jotain ei löydy, niin tilataan.

Samalla ostosten kanssa hoituvat kuulumisten vaihtaminen ja tuttujen tapaaminen. Jos kesälomalaisella tai uudella ilomantsilaisella ei ole ennestään tuttuja paikkakunnallamme, niin parin Pogostalla tehdyn asiointireissun jälkeen on. Emmehän me toki uteliaita ole, haluamme vain kysellä kuka vieras on ja mitä hänelle kuuluu. Se kuuluu karjalaiseen luonteenlaatuun, joka meillä on.

Meillä on kaikki tämä hyvä myös jatkossa, kunhan käytämme ja kannustamme vieraitammekin käyttämään hyviä palveluitamme, hankkimaan ostoksensa paikkakunnan liikkeistä ja antamaan palautetta ja toiveita palveluiden parantamiseksi.

Hyvien päivittäis- ja erikoistavaraliikkeiden lisäksi meillä on monipuolista kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa läpi vuoden. Loistavia ruokapaikkojakin meillä on.

Jotta tämä ei omakehuksi menisi, tule itse toteamaan ja kokemaan, että meillä on melkein kaikkea - itikoitakin, mutta vain ihan pieneksi riesaksi asti. Itikoihin meillä tietysti on hyviä karkotteita tarjolla.

Kunnanjohtajan toukokuun 2019 blogi

Aika aikaansa kutakin   7.5.2019

Ennen kaikki oli paremmin - kesät olivat aurinkoisia, talvet lumisia, kylät täynnä asukkaita ja oppilaita riitti jokaiseen kouluun. Koululuokkaan mahtui yli 30 oppilasta, erityisen tuen tarvetta ei ollut, kuri säilyi eikä sisäilmaongelmia tunnettu. Ongelmia ei ollut koulukyydeistäkään, taksi tai linja-auto ei myöhästynyt, kun koulumatkat kuljettiin sulan maan aikana jalkaisin ja talvella suksilla. Kouluruokaakaan ei voinut moitiskella, kun sitä ei ollut tarjolla.

Terveyspalvelut hoituivat ennen paremmin. Kunnanlääkäri ennätti hoitamaan kaikki sairaat. Ei ollut erikoissairaanhoitoa eikä monimutkaisia diagnooseja, jonoista puhumattakaan. Ennen kaikki oli paremmin vai oliko?

Tutkitusti muistamme asioita niin kuin haluamme muistaa. Aikakin kultaa muistoja. Ei entisessä ajassa mitään pahaa ollut. Ajat ja asiat muuttuvat ja meidän on muututtava siinä mukana. Aika aikaansa kutakin.

Muutos on selviytymiskeino ja aina myös mahdollisuus. Vaikka ennen asiat olivat paremmin ainakin kunnan asukasmäärällä mitattuna, on kunnallamme tänä päivänä vastuullaan monia sellaisia palveluja, joiden olemassaolosta ei vuosikymmeniä sitten edes uskallettu haaveilla. Tänä päivänä me Ilomantsin kunnassa järjestämme palveluja alle 5000 asukkaalle siinä missä 1950-luvun loppuvuosien Ilomantsissa oli yli 14 000 asukasta.

Tämän päivän kunnilla on yli 500 lakisääteistä tehtävää, esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestäminen. Kunnat voivat tuottaa palveluja itse, yhdessä toisten kuntien kanssa tai antaa niitä sopimuksilla kuntayhtymien hoidettaviksi. Tästä meillä Pohjois-Karjalassa on kokemusta niin ammatillisessa koulutuksessa kuin sosiaali- ja terveyspalveluissakin. Aika aikaansa tätäkin.

Kunta voi myös omalla päätöksellään ottaa hoidettavakseen tehtäviä, joita laeissa ei sille ole määrätty. Se voi vaikka ylläpitää jäähileasemaa tai järjestää lukiokoulutusta. Meidän hyvin toimiva pieni lukiokaan ei ole itsestäänselvyys. Kunta itse on päättänyt hakea lukiokoulutuksen järjestämislupaa ja järjestää koulutusta saamansa luvan mukaan.

Paljon on siis kunnalla tehtäviä, mutta moni asia on hyvin. Vaikka muutoksia palvelurakenteissamme toteutammekin, teemme ne harkiten. Jo nyt palveluissamme korostuu monikanavaisuus. Palvelemme asiakkaitamme sekä kunnanvirastolla että sähköisillä kanavilla. Ennen moni asia oli hyvin ja niin on tänäkin päivänä. Aika aikaansa kutakin.

Kunnanjohtajan blogi 15.4.2019 Hyvä ois

Hyvä ois  15.4.2019

Onnittelut teille juuri valitut kansanedustajat. Olette paljon vartijoina seuraavat neljä vuotta. Hyvä ois, jos ottaisitte tosissanne nämä evästykset Suomen itäisimmästä kunnasta, Ilomantsista. Uskon näiden evästysten takana olevan monen muunkin maaseutukunnan.

Nimittäin hyvä ois teidän siellä eduskunnassa muistaa, että maailmaa on Arkadianmäen ulkopuolellakin.

Hyvä siis ois ihan aluksi linjata, haluatteko pitää koko Suomen asuttuna. Jos haluatte, niin hyvä ois huolehtia riittävistä valtionosuuksista kunnille, joissa väki ikääntyy ja vähenee. Eivät ne ikäihmisetkään ilman palveluja täällä syrjäseuduilla pärjää.

On meillä vielä lapsiperheitäkin. Voisi olla enemmänkin, jos kannustaisitte maaseutuasumiseen. Hyvä ois harkita pieniä porkkanoita, vaikka syrjäseutulisän uudelleen käyttöön ottamista tai työskentelyvelvollisuutta harvaan asutuilla alueilla valmistumisen jälkeen Norjan mallin mukaan.

Hyvä ois turvata myös edellytykset elinkeinotoiminnalle, kuten kuljetustuet ja kunnossa oleva tie- ja rataverkosto. Toimiva laajakaista meillä Ilomantsissa jo on ja hyvät raaka-ainevarannot, mutta kaikkia tuotteitamme emme saa kuidun kautta maailmalle.

Ja lopuksi vielä yksi toive: hyvä ois teidän pitää yhteyttä meihin peruskuntiin ja äänestäjiin koko vaalikauden ajan.

Onnea ja menestystä vaativaan työhönne!

Kunnanjohtajan blogi-maaliskuu

Se on elämän ja kuoleman kysymys

(maaliskuu 2019)

Se on elämän ja kuoleman kysymys ihmiselle, jos ei pääse lääkäriin. Se on elämän ja kuoleman kysymys kunnalle, jos luvatut leveämmät hartiat eivät kanna - jos kunnan maksamat sote-kustannukset nousevat ja kuntalaiset eivät saa heille elintärkeitä palvelujaan.

Se on elämän ja kuoleman kysymys, jos kunnan ääntä ei kuulla ja toiset päättävät puolestamme.

Se on elämän ja kuoleman kysymys meille kaikille, jos palvelujen alasajo oman maakuntamme alueella toteutuu palveluja keskittämällä ja reuna-alueiden alueiden asukkaat matkaavat palvelujen perässä kaupunkiin.

Se on elämän ja kuoleman kysymys potilaalle, jos ei satu omistamaan autoa ja ajokorttia ja lähimmälle linja-autopysäkille on kilometrien matka tai jos linja-autovuoroja ei ole.

Se on elämän ja kuoleman kysymys kauppapalveluille, jos se kauemmas lääkäriin tai muihin palveluihin matkannut tekee myös ostoksensa samalla reissulla muualla.

Toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elämän ja kuoleman kysymys, ainakin Ilomantsille.

Kirvestä emme ole heittäneet kaivoon, emmekä vielä sotakirvestä kaivaneet esille. Kunta on havainnut virheitä sote-maksujen määräytymisessä ja hakee oikeudenmukaisuutta palvelujen saamiseen ja hinnoitteluun - se on elämän ja kuoleman kysymys. Emme usko asioiden hoituvan itsestään.

Sekin on elämän ja kuoleman kysymys, jos kunta ei valvo etujaan eikä puolusta asukkaittensa palveluja.

Marjutin kuva