Kouluruokailun kuva

Perusopetuksen kouluruokailun kuva

Kouluruokailu

Kouluruokailu

Kouluateria kattaa noin kolmanneksen oppilaan päivittäisestä energiatarpeesta.

Koululounaan tavoitteena on edistää oppilaan terveyttä ja työtehoa sekä hyviä tapoja. Se ohjaa myös terveelliseen ravitsemukseen sekä kehittää maku- ja ruokailutottumuksia. Koululounas täydentää kotona tapahtuvaa ruokailua.

Koululounaaseen kuuluu pääruoka, salaatti, leipä, ravintorasva ja ruokajuoma. Lounas on lapselle/nuorelle esimerkki siitä, miten ravitsemuksellisesti oikea ruoka-annos koostetaan. Koululounas on monipuolinen, vaihteleva ja vähäsuolainen ja siinä vältetään kovia rasvoja. Hyvänä pohjana on ruoka-aineympyrä; sen jokaisesta lohkosta käytetään ruoka-aineita päivittäin vaihtelevasti.

Koululounaalla lapsia/nuoria halutaan myös opettaa ja totuttaa erilaisiin makuihin. Koulussa oppilas voi kenties maistaa jotakin uuttakin ruokalajia, jota kotioloissa ei ole ollut. Koululounas on myös sosiaalinen tilanne, jossa opettajat opettavat ruokailuun liittyviä käytöstapoja käytännössä.

Erityisruokavaliot

Koulussa oppilas saa erityisruokavalion mukaiset ateriat, jos erityisruokavalioon on selvät lääketieteelliset tai eettiset syyt. Erityisruokavaliot toteutetaan lääkärin, terveydenhoitajan tai ravitsemusterapeutin selvityksen perusteella.