Karhufestivaalit - pääkuva

Murupolku

Ilomantsin Yrittäjät järjestää Karhufestivaali-työpajan – yrityksille hyöty irti tapahtumasta ja uusia ideoita

Ilomantsin Yrittäjät järjestää Karhufestivaali-työpajan – yrityksille hyöty irti tapahtumasta ja uusia ideoita (tiedote 1.6.2023)

Ilomantsin Yrittäjät järjestää kaikille yrittäjille ja yrityksille avoimen Karhufestivaali-työpajan 8. kesäkuuta kello 17 alkaen Ilomantsissa. Työpaja syntyy yhteistyössä Karhufestivaalin ja OP Vaara-Karjalan kanssa, joka tarjoaa tilansa työpajaan osallistuvien käyttöön.

Ilomantsin Yrittäjien puheenjohtaja Suvi Hassinen kertoo, että ajatus työpajaan kehittyi yrittäjien ja OP Vaara-Karjalan yhteyspalaverissa kevättalvella.

”Meidän ydinajatuksemme on se, että saamme paikalliset yrittäjät yhdessä aktiivisesti kehittämään ja viemään eteenpäin Karhufestivaalia. Työpajassa voimme miettiä ja ideoida, mikä voisi olla kunkin yrittäjän ja yrityksen panos tapahtumaan”, Hassinen sanoo.

Hänen mukaansa yrittäjien saaminen laajasti mukaan tekee Karhufestivaalista sekä ilomansilaisille että muualta tuleville kävijöille entistä monipuolisemman ja houkuttelevamman tapahtuman.

”On tärkeää huomata, että kun yritykset ottavat vahvemmin vastuuta festivaalipäivien tarjonnasta, antaa se mahdollisuuden tehdä parempaa liikevaihtoa tapahtumassa”, Hassinen korostaa.

Ilomantsin Matkailuyhdistys kokoaa parhaillaan Karhufestivaalin 2023 oheistapahtumia luetteloksi verkkosivuille ja esitteeseen.

Lisätietoja:
Suvi Hassinen, puheenjohtaja, Ilomantsin Yrittäjät ry, 0503528331,
suvi@havel.fi

Ilomantsin Yrittäjät logo                                 OP Vaara-Karjalan logo                  Karhufestivaali logo

Karhufestivaalin kysely: yli 90 % pitää festivaalia tärkeänä Ilomantsille

Karhufestivaalin kysely: yli 90 % pitää festivaalia tärkeänä Ilomantsille (tiedote 23.5.2023)

Ilomantsin Karhufestivaalin tulevaisuutta koskeva kysely osoittaa, että festivaalia pidetään todella tärkeänä tapahtumana Ilomantsille. Kyselyyn vastanneet haluavat myös entistä laajemman joukon osallistuvan festivaalin toteuttamiseen ja rahoittamiseen.

Paikallisen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen tekemään avoimeen verkkokyselyyn vastasi kaikkiaan lähes 190 henkilöä.

Vastaajista Karhufestivaalia piti erittäin tärkeänä 70 prosenttia ja melko tärkeänä 22 prosenttia. Vain yksi vastaaja oli sitä mieltä, ettei festivaali ole Ilomantsille ollenkaan tärkeä.

Pallo paikallisille

Karhufestivaalin johtaja Timo Reko sanoo kyselyn vastauksien olevan vahva merkki siitä, että festivaalille toivotaan jatkoa. Tätä nykyä festivaalijärjestelyistä vastaava valtakunnallinen Maaseudun Sivistysliitto on ilmoittanut jättävänsä tapahtuman tulevan elokuun kymmenvuotistapahtuman jälkeen.

”Nyt pallo on siis heitetty paikallisille tahoille”, Reko toteaa.

Karhufestivaalin tulevaisuus -kyselyn vastauksista käy ilmi, että festivaalin toteutukseen halutaan laaja joukko mukaan. Lähes 90 prosentin kannatuksen kerää Ilomantsin kunta, ja sitä seuraavat matkailuyhdistys, yrittäjäyhteisö, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, Villiruoka sekä matkailuosuuskunta. Samoin laajasti toivotaan mukaan muun muassa kyläyhdistyksiä.

Rekon mukaan Ilomantsin kunta on ilmoittanut tukevansa festivaalia jatkossakin. Lisäksi kokoon on saatava yksityistä tukea – henkisen ohella myös rahallista.

”Tähtäämme siihen, että saamme paikalliset toimijat sitoutettua mukaan nyt ensi alkuun kolmeksi vuodeksi 2024–26, jotta festivaalin tulevaisuus pysyy turvattuna vähän pidemmällä tähtäimellä kuin vuodeksi kerrallaan. Vuonna 2025 on tulossa myös Ilomantsin 150-vuotisjuhla, joten sekin kannattaa ottaa huomioon”, Reko korostaa.

Yrityksille tuloa, kunnalle mainetta

Karhufestivaalin järjestelyt vaativat minimissään muutaman kymmenen tuhatta euroa.

”Eri puolilta Suomea tuleville moottorisahaveistäjille on muun muassa korvattava majoitus ja tarjottava ruokaa. Tämä on käytäntönä muissakin veistotapahtumissa, emmekä mekään voi siitä poiketa, koska muuten olemme kohta ilman veistäjiä”, Reko selvittää.

Toisaalta kolmipäiväinen Karhufestivaali myös tuo rahaa eli monille paikallisille yrityksille on festivaalipäivistä selkeää taloudellista hyötyä. Verkkokyselyn mukaan yritysten tuotto voi olla tuhannesta eurosta jopa yli 5000 euroon.

”Tämän ohella Karhufestivaali luo paikkakunnalle yleistä säpinää ja hyvää mainetta ja imagoa. Eli se hyödyttää kokonaisuutta, vaikkei se suoraan koskettaisi jonkin tahon omaa toimintaa”, Reko korostaa.

Entistä monipuolisempaa

Karhufestivaalin toteutuksessa vuosia mukana ollut Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys halusi avoimella verkkokyselyllä selvittää paikallisten halua ja intoa turvata festivaalin tulevaisuus. Yksin ei kulttuuriyhdistys pysty festivaalia järjestämään.

Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen kertoo, että jatkossa tavoitteena on saada festivaalille eri toimijoista koostuva järjestelyryhmä. Hän kehottaa festivaalin tulevaisuudesta kiinnostuneiden olemaan yhteydessä kulttuuriyhdistykseen.

”Karhufestivaalin jälkeen alkusyksystä järjestämme jälleen yhteisen ideointikokouksen kulttuuriväelle ja muille toimijoille. Sitoutuneisuus on hyvä kartoittaa ja osoittaa jo hyvissä ajoin, että uskallamme lähteä festivaalia lupaamaan myös jatkossa. Me tarvitsemme monia tekijöitä mukaan”, Volotinen painottaa.

Moottorisahaveiston kylkeen toivotaan entistä runsaampaa oheisohjelmaa ja tämän myötä festivaalille mahdollinen lisäpäivä myös sunnuntaille.

”Tavoitteenamme on pitää Karhufestivaali hengissä ja saada siitä näyttävä ja mahdollisimman monipuolinen tapahtuma, joka virkistää paikallista väkeä sekä houkuttelee ihmisiä Ilomantsiin ja samalla reissulla muuallekin maakuntaan”, Volotinen toteaa.

Tulossa yli 30 veistäjää ja Raittikarhut-tempaus

Tänä vuonna Karhufestivaali pidetään torstaista lauantaihin 10.–12. elokuuta ja kahden veistokisan teemana on Voimakarhu.

Mukaan on ilmoittautunut yli 30 moottorisahaveistäjää eri puolilta Suomea ja yksi Tanskasta.

Tätä ennen järjestetään vielä kevään toinen Raittikarhut-tempaus maanantaina 5. kesäkuuta. Tähän toivotaan avuksi talkoolaisia autoineen ja peräkärryineen kuljettamaan karhuveistoksia talvipesistä Ilomantsin taajamaa.

Matkailuyhdistys kokoaa Ilomantsin Karhufestivaalin oheistapahtumat listaksi

Matkailuyhdistys kokoaa Ilomantsin Karhufestivaalin oheistapahtumat listaksi    (Tiedote toukokuu 2023)

Ilomantsin Matkailuyhdistys kokoaa elokuun Karhufestivaalin oheistapahtumat yhteiseksi listaksi. Järjestäjät voivat ilmoittaa tapahtumistaan, esityksistään, näyttelyistään tai vaikkapa avoimista ovista suoraan matkailuyhdistyksen sähköpostiin: ilomantsin.matkailuyhdistys@gmail.com.

Matkailuyhdistyksen Ritva Purhonen kertoo, että tapahtumat kootaan visitilomantsi.fi-verkkosivuille ja yhdistys tekee niistä myös esitteen kesällä sekä Karhufestivaalin aikaan jaettavaksi.

”On hyvä saada tietoa tapahtumista mahdollisimman pian, jotta saamme esitteen jakeluun jo hyvässä ajoin kesällä”, Purhonen kertoo.

Tapahtuma voi ajoittua varsinaisten Karhufestivaali-päivien 10.–12. elokuuta lisäksi jo aiemmin samaiselle viikolle tai festivaalin päätöslauantain jälkeiselle sunnuntaille. Listaan ovat tervetulleita myös muualla Ilomantsissa kuin taajamassa järjestettävät tilaisuudet eli esimerkiksi kylätapahtumat ja -esittelyt.

Tansseista traktoreihin

Jo nyt on tiedossa, että Karhufestivaalin aikaan Ilomantsissa on muun muassa Tanssiyhtye Itätuulen tahdittamat tanssit Kansallistalolla, harrasteajoneuvonäyttely linja-autoaseman ympäristössä sekä moottorisahauksen SM-kisat Putkiasennus Rädyn pihalla.

Tapahtuman järjestäjien kannattaa ilmoittaa itse tapahtumistaan myös Pohjois-Karjalan yleisessä tapahtumakalenterissa osoitteessa tapahtumat.pohjois-karjala.fi. Palveluun saa järjestäjä luotua omat tunnuksensa, ja sen käyttö on maksutonta.

”Mikäli Pohjois-Karjalan tapahtumat -alusta ei ole entuudestaan tuttu, olen valmis neuvomaan ja auttamaan sen käytössä, jotta kaikki tapahtumat saadaan sinnekin esille ja näkyville mahdollisimman laajalle yleisölle”, Ritva Purhonen sanoo.

”Kun näihin tapahtumiin lisää myös hashtagin #karhufestarit, ne nousevat automaattisesti visitilomantsi.fi-sivuston karhufestarit-ohjelmistoon”, Purhonen kertoo.

Tekijät koolle syksyllä

Karhufestivaalin tulevaisuudesta selvitystyötä tekevä Riitta Ryynänen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksestä kertoo ennakkona, että syksyksi suunnitellaan paikallisten tapahtuma- ja kulttuuritoimijoiden kutsumista koolle tähtäimenä suunnitella jo vuoden 2024 Karhufestivaalia.

”Ensisijaisena tavoitteena on saada turvattua Karhufestivaalin moottorisahaveiston tulevaisuus alkuun vuosiksi 2024–26 yhteistyössä muiden ilomantsilaisten tahojen kanssa, mutta haluamme koota ihmisiä miettimään myös laajemmin festivaalin rakentamista.”

”Monihan toivoo festivaalille jatkoa sunnuntaiksi, joten olisi todella huikeaa, jos paikalliset löisivät osaamisensa ja voimansa yhteen ja rakentaisivat sunnuntaille esimerkiksi ILO-päivän. Siinä voisivat esittäytyä muun muassa paikalliset kulttuurin tekijät ja yhdistykset eri puolilla Ilomantsia, eli myös kylissä. Meillähän on vaikka ja mitä erilaisia kovan luokan ammattilaisia täällä, eli olisi mahdollista saada aikaan todella monipuolinen ja kiinnostava kokonaisuus”, Ryynänen esittää.

Lisätiedot: Karhufestivaalin 2023 oheisohjelmista ilmoittaminen
Ritva Purhonen, Ilomantsin Matkailuyhdistys, 0408433504, ilomantsin.matkailuyhdistys@gmail.com

Lisätiedot: Karhufestivaalin tulevaisuus ja Suuri Karhupatsas -hanke
Riitta Ryynänen, Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, 0400231965, riitta.ryynanen@msl.fi

Karhufestivaalien yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

MSL:n Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys,
puheenjohtaja Taisto Volotinen,
050 528 7715, 

volotinen.taisto1@gmail.com

Karhufestivaalin tulevaisuus ja Suuri Karhupatsas,
hanketyöntekijä ja viestintä:
Riitta Ryynänen,
0400 231965, 

riitta.ryynanen@msl.fi

Karhufestivaalin johtaja Timo Reko,
050 3226 798,
 
timo.reko@msl.fi

Karhufestivaalien kotisivu

Viljo Ahjopalo (vas.), Raimo Hulmi ja Timo Reko kuskasivat Kiikkakarhun kesäpaikalle Parppeinvaaran Runokylään

Viljo Ahjopalo (vas.), Raimo Hulmi ja Timo Reko kuskasivat Kiikkakarhun kesäpaikalle Parppeinvaaran Runokylään. Kuva: Riitta Ryynänen

Viljo Ahjopalo (vas.), Raimo Hulmi ja Timo Reko kuskasivat Kiikkakarhun kesäpaikalle Parppeinvaaran Runokylään.
Kuva: Riitta Ryynänen

Tapio Väärämäen tekemä Kiikkakarhu keikkuu Parppeinvaaran Runokylässä kesän 2023 ajan

Tapio Väärämäen tekemä Kiikkakarhu keikkuu Parppeinvaaran Runokylässä kesän 2023 ajan. Kuva: Riitta Ryynänen

Tapio Väärämäen tekemä Kiikkakarhu keikkuu Parppeinvaaran Runokylässä kesän 2023 ajan.
Kuva: Riitta Ryynänen

Karhufestivaalit 2019

Kiikkakarhu keikkuu nyt Ilomantsin Runokylässä – Raittikarhu-talkoot jatkuvat Ilomantsissa  (karhufestivaali-tiedote 28.4.2023)

Tapio Vääräsmäen moottorisahaveistos Kiikkakarhu keikkuu Ilomantsin Parppeinvaaran Runokylässä kesän 2023 ajan. Kaikkiaan Runokylässä patsastelee nyt kymmenisen puista karhuveistosta.

Kiikkakarhu sijoittui toiseksi karhunveiston mestaruuskilpailussa viime vuoden Karhufestivaalilla. Nyt se matkasi Karhumetsästä Parppeinvaaralle torstaina 27. huhtikuuta Ilomantsissa pidetyssä Raittikarhut-tempauksessa.

Mukana hommissa huhki myös Ilomantsin museosäätiön amanuenssi Heidi Koponen.

”Olin monta kertaa miettinyt, että olisi mukava olla mukana tekemässä näin Karhufestivaalia, kun tykkään tapahtumasta. Nyt otin vapaapäivän töistä ja tulin puolison kanssa talkoisiin”, Koponen kertoo.

Nyt Runokylään kuljetetut karhupatsaat ja jo pari aiempaa siellä ollutta sijoittuvat Runonlaulajan Pirtin ja Mateli Kuivalattaren aitan väliin ja näyttävät samalla tietä kohti Luontopirtti Mesikkää.

”Meillä on luontomuseo Mesikän näyttelyssä kantavana teemana karhu ja karhuun liittyvä mytologia, joten karhuteokset opastavat mukavasti siihen maailmaan”, Koponen sanoo.

Lisää apujoukkoja?

Karhufestivaalin tähtäimenä on saada sata karhupatsasta Ilomantsin kylän raiteille festivaalin kymmenvuotistaipaleen kunniaksi. Vielä torstaina tavoitetta ei saatu toteutettua, sillä mittavan karhumäärän kuskaamiseen olisi kaivattu pari talkooautokuntaa lisää.

Aiempaan völjäykseen verrattuna lisätyötä vaati myös viime vuonna syntyneiden, osin todella painavien penkkikarhujen kuljetus Karhumetsän veistopaikalta taajaman teiden varsille. Tässä hommassa tarvittiin talkooporukan lihaksien lisäksi myös Kuuksenvaaran konepalvelun Joonas Potkosen traktorivoimaa.

Kuljetuksen organisaattorina toiminut Taisto Volotinen Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksestä kertoo, että nyt patsaita ja penkkejä toimitettiin pyynnöstä myös pidemmälle Viinitornille ja Hoivakoti Toivonlahteen.

”Joudumme järjestämään vielä toisen kuskauspäivän raittikarhuille tässä kevään mittaan, joten kuka ei vielä kerennyt nyt torstaina mukaan, tulee heille uusi mahdollisuus osallistua”, Volotinen juohauttelee.

Teemana Voimakarhu

Tämän vuoden Karhufestivaali järjestetään Ilomantsissa elokuun 10.–12. päivinä. Niin karhunveiston mestaruuskilpailun kuin pikakilpailunkin teemana on Voimakarhu. Sen tarkoitus on haastaa moottorisahaveistäjät kuvaamaan luonnossa monin tavoin ilmenevää voimaa sekä luontoa ihmisen henkisen ja fyysisen voiman lähteenä.

Festivaalia ennen Ilomantsin keskustaan valmistuu usean metrin korkuinen karhupatsas kahden moottorisahaveistäjän, Juha Käkelän ja Raimo Hautaluoman, sekä apujoukon voimin. Tähän pintalaudoista rakentamiseen voi myös yleisö osallistua 16.–17. kesäkuuta.