Lumenveiston SM-kisat Ilomantsiin helmikuussa pääkuva

Ihmeiden ILO!TALO -tiedote 20.4.2021

Ihmeiden ILO!TALO tuo kierrätyksen kauneutta ja ripauksen riettautta Ilomantsiin heinä-elokuussa

Kaikkiaan 15 ITE-taiteilijan kattaus tuo kesällä Ilomantsiin kierrätykseen perustuvaa kollaasitaidetta, valokuvia sekä vuoden 2021 ITE-taiteilijan. Lisäksi mukana on koko joukko moottorisahaveistäjiä, jotka pitävät huolen myös ripauksesta riettautta. Pohjois-Karjalasta näyttelyssä mukana on kaksi veistäjää: Timo Kareinen Ilomantsista ja Taisto Pehkonen Lieksasta.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä yhdistyvät paikkakunnan nimestä napattu ilo sekä perinteikäs Kansallistalo, joka toimii näyttelytilana 1.7.–15.8.2021. Kuraattori Paula Huhtasen mukaan näyttely on päräyttävä kattaus tämän päivän ITE-taidetta.

”Ilotalo on moniulotteinen ja voidaan sanana mieltää hyvinkin eri tavoin. Ilomantsin näyttelyssä se tarkoittaa ennen kaikkea yhteisöllistä hyvää ja tekemisen iloa sekä aitoa ja vilpitöntä itse tehdyn elämän onnea”, Huhtanen luonnehtii.

Erotiikkaa ja kierrätystä

Näyttelyn pääjoukko koostuu Karhufestivaaleista tutuista moottorisahaveistäjistä, jotka tuovat nyt esiin aivan muita teoksia kuin mesikämmeniä. Tällä kertaa sahat lupaavat myös eroottista värinää.

”Ilomantsi on moottorisahataiteilijoille Karhufestivaalin takia tärkeä mekka, puunveistotaiteen sydän. Siksi näyttelyssämme on mukana kymmenen kiinnostavaa moottorisahaveistäjää. Muut mukana olevat viisi taiteilijaa avaavat ITE-taidetta muun muassa esinekollaasien paratiisimaisilla näkymillä”, Huhtanen kertoo.

Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko iloitsee siitä, että Ilomantsiin saadaan jälleen ITE-taiteen toinenkin tapahtuma elokuisen Karhufestivaalin lisäksi. Viime kesänä sellainen oli vuoden 2020 ITE-taiteilijan Paula Huhtasen Ilo ylimmillään -näyttely.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn järjestää MSL:n Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys. Näyttely huipentuu 12.–15. elokuuta kahdeksanteen Karhufestivaaliin, joka luo jälleen lisää teoksia paikkakunnalle rakentuvaan Tuhannen karhun maa -veistospuistoon.

”Ilomantsi on kehittymässä Suomen merkittävimmäksi ITE-taiteen näyttelypaikkakunnaksi”, Timo Reko kiteyttää.

Rakkautta ja vihaa

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn kollaasitaiteilijoita ovat Hanna Viitala, Anna WildRose sekä Romurinsessa eli Marjut Kauppinen, jotka käyttävät teoksissaan pääasiassa kierrätysmateriaaleja.

Kierrätystä hyödyntää vahvasti myös Jori Tapio Kalliola, jonka Maaseudun Sivistysliitto valitsi vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi. Kalliolan työn tärkeimpiä polttoaineita ovat rakkaus ja viha. Hänestä kantaaottavuus kuuluu ehdottomasti taiteeseen.

”Viihdettä on tarjolla paljon – liikaakin. Siksi taiteen ykkösprioriteetti on herätellä, mitä tässä maailmassa on meneillään ja näyttää ristiriitaisuudet ja tragikoomisuudet”, Kalliola täräyttää.

Valokuvia ja musiikkia

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn osallistuu Ursula Kuula valokuvillaan, joissa hän käyttää usein apunaan lasipalloja.Näyttelyn moottorisahaveistäjiä ovat Timo Kareisen ja Taisto Pehkosen lisäksi

August Eskelinen, Ulla Haglund, Raimo Hautaluoma, Juha Käkelä, Aimo Laitinen, Erkki Rytkönen, Timo Teittinen ja Markku Tuominen.

ITE-taiteen kanssa vuoropuhelua käy musiikkiteos, josta vastaa Joonatan Huuki. Hän luo Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn albumin verran äänimaailmaa tietokoneella.

 

Kaikki näyttelyn taiteilijat:

Kaikki näyttelyn taiteilijat:
Nimilinkistä avautuu jokaisen esittely Ihmeiden ILO!TALO -verkkosivuilla.

August Eskelinen, Lappeenranta
Ulla Haglund, Alaveteli, Kruunupyy
Raimo Hautaluoma, Jalasjärvi, Kurikka
Joonatan Huuki, Tampere
Jori Tapio Kalliola, Hanko
Timo Kareinen, Ilomantsi
Ursula Kuula, Espoo
Juha Käkelä, Lakiala, Ylöjärvi
Aimo Laitinen, Oulu
Taisto Pehkonen, Lieksa
Romurinsessa (Marjut Kauppinen), Korpijärvi, Lapinlahti
Erkki Rytkönen, Iisalmi
Timo Teittinen, Kuosmala, Juva
Markku Tuominen, Nurmijärvi
Hanna Viitala, Lavia
Anna WildRose, Kerkonkoski, Rautalampi

ILO LUMI logo

Ihmeiden ILO! TALO

Ihmeden Ilo! Talo yhteystiedot

Lisätietoja:

Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyn kuraattori
Paula Huhtanen, 045 691 45 15
paula.huhtanen@gmail.com,


Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö & Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys,
Timo Reko, 050 3226 798, timo.reko@msl.fi

Näyttelyn tiedottaja Riitta Ryynänen,
0400 231 965, riitta.ryynanen@msl.fi

 

Ihmeiden ILO!TALO -verkkosivut