Kunnanjohtajan blogi pääkuva

Murupolku

Kunnajohtajan helmikuun-2021 blogi

Kestävyyslaji      24.2.2021

Epävarmuuden sietämisestä on kehittynyt uusi kestävyyslaji meidän urheiluhullujen suomalaisten elämään. Tämän lajin suosio on kasvanut sitä mukaa, kun otteluja, kilpailuja ja urheilutapahtumia on peruttu.

Uusi kansallinen kestävyyslaji on tullut tutuksi esiintyville taiteilijoille ja tapahtumajärjestäjille, teattereille ja kulttuuriyhdistyksille. Lajiin on haastettu mukaan myös eri alojen yrittäjät.

Kuntia ja kaupunkeja uusi laji, pandemiasta selviytyminen, on koetellut kohta vuoden päivät eikä loppu vielä häämötä. Meille tutuiksi ovat käyneet sanat suositus, rajoitus ja määräys. Myös sanat kasvomaski ja käsidesi kuuluvat aktiivisanavarastoomme.

Kyseessä olevaa kestävyyslajia olemme päässeet harjoittelemaan erikokoisissa kokoonpanoissa vuoden aikana, huonoina aikoina enintään 20 osallistujan voimin ja viime kesän hyvänä kautena jopa 500 henkilön tilaisuuksissa.

Nyt lajin todellinen luonne alkaa vasta näyttäytyä, sillä siitä on kehittynyt eri versioita, muun muassa meitäkin säikäyttänyt brittiversio, jota emme toivota uudestaan tervetulleeksi.

Kunnassa kestävyyttä on mitattu varhaiskasvatuksessa, koulussa, ja laitoshuollossa, kuntademokratian edellyttämiä kokouksia ja muita kuntapalveluja unohtamatta. Kestävyyttä on siivota tilat puhtaiksi useaan kertaan päivässä. Samoin kestävyyttä on olla kohtaamatta toisia ihmisiä tai olla osallistumatta ryhmämuotoiseen harrastustoimintaan.

Tässä kestävyyslajeissa kehuja saavat malttavaiset ohjeita, suosituksia, rajoituksia ja määräyksiä noudattavat kansalaiset. Näin hiihtolomien aikana me kuntapalveluja järjestävät toivomme, että jokainen jaksaisi vielä pinnistellä ja ottaa tämän kestävyyslajin tosissaan välineinään turhien kontaktien välttäminen, kasvomaski ja käsienpesu.

Tammikuun 2021 kunnanjohtajan blogi

Elämänlaatua etsimässä      28.1.2021

Ilomantsi on yksi viidestä Kestävä maaseutu -hankkeen kohdekunnasta. Helmikuun alussa haemme yhdessä kuntalaisten ja hanketoimijoiden kanssa keinoja maaseudun ja sen asukkaiden elämänlaadun kohottamiseen. Koronapandemian takia Penkkikahvila -nimen saaneet työpajat järjestyvät pääasiassa etäyhteyksillä.

Vaikka pientä valoa maaseudun tunnelissa näkyy, ei se vielä ole riittänyt kääntämään muuttokuormia maalle - tai oikeastaan on, mutta ei väen luonnollista vähenemistä korvaamaan. Viimeisten tutkimusten mukaan koronapandemia on kyllä saanut ihmiset hakemaan väljyyttä asumiseensa ja pihapiiriinsä, mutta muuttosuunnan hyötyjiä ovat pienehköt kaupungit ja isojen kaupunkien reuna-alueet.

Jos muuttoliike ei käänny maaseudulle ja väkemme ikääntyy ja vähenee, voivatko pidot parantua vai onko edessämme hiljainen myöntyminen vallitsevaan tilanteeseen? Hanketoimijoiden: Maaseudun Sivistysliiton, Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Kuntaliiton mukaan näin ei todella tarvitse olla. Voimme koota voimavaramme ja tehdä elämästämme ja elämäntavastamme innostavan ja kestävän.

Ensi keskiviikkona järjestämme kaksi työpajaa, toisen kohdennetusti kuntamme vanhus- ja vammaisneuvostolle ja toisen kaikille kunnan asukkaille. Työpajoissa kartoitamme asioita, jotka meillä ovat hyvin ja myös asioita, joita meidän pitäisi muuttaa ja kehittää.

Hyvä elämä ja elämänlaadun kohottaminen voivat alkaa pienistä arjen teoista, joita meistä jokainen voi toteuttaa. Kunnan tehtävänä on huolehtia, että perusrakenteet ovat kunnossa.

Vaikka aika on haastavaa, toivomme runsasta osallistujamäärää ensi viikon virtuaalipenkkikahvilaan.

 

Marjutin kuva

Kunnanjohtaja Marjut Ahokas