Kunnanjohtajan blogit 2019 pääkuva

Kunnanjohtajan blogi-joulukuu 2019

Joulusatu 16.12.2019

Olipa kerran pieni, itsenäinen ja hieman itsepäinenkin kunta itäisessä Suomessa. Kunta halusi jatkossakin toimia itsenäisenä hyviä palveluja asukkailleen tarjoavana paikkana ja tehdä hyvää yhteistyötä vähän kauempana naapurina sijaitsevan isohkon kaupungin ja muiden naapureidensa kanssa.

Silloin tällöin kunnan ja sen kumppaneiden yhteistyön pilvettömälle taivaalle ilmestyi uhkaavan näköisiä pilviä. Jotkut ilkeät kielet toivat kunnanäidille viestiä, ettei pienellä toimijalla ole sijaa maakunnassa eikä pienten kuntien mielipiteitä ja näkemyksiä isojen talojen päätöksentekopöytien ympärillä suuremmin arvosteta.

Kunnanjohtaja Marjut Ahokas "Joulumuori"Kertoivatpa joulun alla jotkut tontut käyneensä kurkkimassa kaupungissakin. Tuliaisena he toivat ihmetystä herättäviä viestejä, etteivät olleet päässeet perille, kummassa joen rannan isoista taloista se joulupukki päätöksiään tekee. Viittasivatpa muutamat heistä jo jonkin aikaa sitten ilmestyneeseen toisen ison talon historiasta kertovaan kirjaan, jossa avoimesti kerrottiin aikojen alussa vallinneesta käskynjakojärjestyksestä, jonka mukaan toimintaohjeet toiseen isoon taloon ja koko suuren läänin hoitamiseen annettiin siitä toisesta talosta.

Niinpä kunnanäiti päätti perehtyä asiaan, hyppäsi autoonsa ja ajaa hurautti aikuisten kokouksiin seuraaja- ja kuuntelijatontuksi. Toki kokouksissa sai myös pienen kunnan edustaja käyttää puheenvuoroja. Käytyjen keskustelujen tuloksellisuudesta kunnanäiti ei kuitenkaan aina vakuuttunut, mutta päätti yhteistyön hengessä osoittaa sitkeyttä ja oivaa kansalaiskuntoa istumalla kokoukset lähes aina loppuun saakka.

Tonttujen kertoma ja omat havainnot saivat kunnanäidin mielikuvituksen välillä laukkaamaan. Joskus hänestä tuntui, että tontut olivat oikeassa kertoessaan vaikkapa joulupakettien keskittyvän. Hän päätti entistä sinnikkäämmin ottaa asioista selvää ja pitää pienen kuntansa puolia. Tulipa hänen mieleensä ajatus yhteistyön käynnistämisestä ja kokeilemisesta myös pohjoisen naapurin kanssa. Niinpä hän seuraavaksi lähti kylään pohjoisnaapuriin, jonka kanssa yhteistyössä kehittyi näiden kahden maaseutualueen yhteinen hanke.

Näiden vaiheiden jälkeen joulumieli valtasi niin kunnanäidin kuin koko itäisen kunnankin. Alkavalta uudelta vuodelta kunnanäiti toivoo koko kuntakentän ja maakunnan toimijoiden aitoa keskustelua ja toisensa kuuntelemista sekä koko maakuntaa hyödyttäviä hankkeita.

Rauhaisaa joulua ja yhteistyön siivittämää uutta vuotta 2020!

Kunnanjohtajan blogi-marraskuu 2019

Rytmihäiriöistä huolimatta mä hiihdän     20.11.2019

Talousarviota laadittaessa mieleen tulivat monesti laulun sanat:

”jos nyt jaksan viel tän yhden mäen yli

onks sen jälkeen uusi mäki

onks sen jälkeen vielä mäki

jos nyt jaksan viel tän yhden mäen yli

onks sen jälkeen uusi mäki

onks sen jälkeen vielä mäki

jaksaa

jaksaa

jaksaa”

Talousarvioon vaikuttavista isoista asioista erityisen poukkoilevia ja ennakoimattomia olivat verottajalta kantautuneet viestit syksyn mittaan. Näyttääpä kunta-alalle rantautuneen uusi käsite, rytmihäiriö, jonka kanssa meidän on pakko tottua elämään seuraavat vuodet. Tämä siis tarkoittaa verokertymän maksamisen viivästymistä kunnille tulevinakin vuosina.

Tiukasta ja niukasta tilanteesta huolimatta Ilomantsin kunta pystyy pienentämään alijäämän kertymistä ensi vuonna. Tämänvuotiseen 2,6 miljoonan euron alijäämäisen talousarvioon verrattuna pystymme kuromaan alijäämän puoleen miljoonaan euroon. Suunta on hyvä, mutta edellyttää meiltä tarkkaa taloudenpitoa ja elämistä suu säkkiä myöten.

Hiihdolle ja monelle muullekin järjestöjen organisoimalle toiminnalle ja tapahtumalle annamme kunnan tukea myös ensi vuonna. Talousarvioesitys pitää sisällään nykyisensuuruiset avustukset. Pienillä panoksilla saavutamme sijoitukseen nähden moninkertaisen hyödyn muillakin mittareilla kuin euroina mitattuna. Tapahtumat luovat ja ylläpitävät hyvinvointia ja elinvoimaa.

Jospa ne suurimmat ylämäet olisivat Ilomantsin kunnan osalta ohi. Pelkkää alamäkeäkään ei elämä voi olla, eikä tasamaastokaan pidemmän päälle motivoi. Siispä toivon sopivasti ylä- ja alamäkiä niin kuntaelämään kuin Pogostan Hiihdon harjoituksiin meille kaikille. Verottajan rytmihäiriöstä huolimatta olen omalta osaltani jo päättänyt, että mä hiihdän - kenties Pogostan Hiihdonkin.

Kunnanjohtajan blogi lokakuu 2019

En kommentoi    24.10.2019

Kunnanjohtajalta kysytään usein näkemystä, kantaa ja kommenttia jos jonkinlaiseen asiaan. Eteen tulee tilanteita, joissa kommentti on annettava nopeasti. Jos kunnan kantaa asiaan ei ole, on se reilusti todettava.

Kommentoidessaan kunnan asioita kunnanjohtajan viranhaltijana tulee muistaa edustavansa kuntaa viran puolesta eikä yksityishenkilönä tai kuntalaisena. Kunnan kannan muodostaa kunnanhallitus kunnanvaltuuston sille siirtämän toimivallan mukaisesti.

Kunnanjohtaja johtaa kunnanhallituksen alaisena kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Hän voi tarvittaessa ottaa kantaa esimerkiksi kunnan ja sen yhteistyökumppaneiden kesken tehtäviin sopimuksiin tai sitoumuksiin, kuten kuntayhtymien maksuosuuksiin.

Kunnanhallitukselle valmistellaan ja esitellään kunnan toiminnan ja talouden kannalta olennaiset asiat. Kunnanjohtaja ei voi tuoda asioita hallituksen listalle omien mieltymystensä mukaan eikä yksittäisten kuntalaisten tai järjestöjen pyynnöstä. Itse asiassa kunnanhallituksen listalle tulevista asioista käydään keskustelu kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa.

Kunnan puolesta annettavien lausuntojen taustana on viranomaistahon, kuten ministeriön tai Ely-keskuksen lausuntopyyntö. Jos ihan vähän kommentoisin, niin joku roti se pitää kunnanjohtajallekin olla - ei sitä kaikkea voi kommentoida.

Joissakin asioissa rajan vetäminen kuntalaisena toimimisen ja viranhaltijuuden kesken on itsellenikin vaikeaa, niin kuin esimerkiksi matonpesupaikan rakentaminen, joka näyttäytyy minulle hyvänä investointina sekä kuntalaisena että viranhaltijana. Enempää en tällä kertaa kommentoi.

 

Kunnanjohtajan blogi syyskuu 2019

Sano sie  24.9.2019

Nyt on hyvät neuvot tarpeen. Me täällä kunnassa aloittelemme ensi vuoden budjetin laatimista. Taloustilanne on tiukka, kuntalaivan pinnalla pysyminen edellyttää tarkan euron taloutta ja taas kerran kurinalaista budjetointia.

Kuitenkin kuntalaisten on saatava heille kuuluvat palvelut ja kehittämiseen on oltava rahaa. Sano sie kuntalaisena, miten palveluitamme pitää kehittää.

Tulevan talven aikana kartoitamme mielipiteitänne kuntapalveluista. Ajatuksenamme on koota useita palveluja samaan kyselyyn. Vastata voi kaikkiin osa-alueisiin tai antaa palautetta vain niistä palveluista, joita itse käyttää tai joissa näkee kehittämistarpeen.

Tutkitusti meidän suomalaisten palvelutarpeissa ja -toiveissa korostuvat pienet arjen asiat, se että asuin- ja elinympäristö on turvallinen ja että vapaa-ajalle on tarjolla kohtuuhintaiset harrastusmahdollisuudet.

Kun kunta seuraavan kerran järjestää kyselyn, vastaa, anna palautetta ja tee kehittämisehdotuksia. Kyselyn vastaus tulee perille juuri sinun antamanasi. Kyläparlamentin esittämät toiveet leipomon tai huoltoaseman kahvipöydässä ovat varmasti hyviä, mutta saavuttavat harvoin palvelun järjestäjän.

Ilomantsin kunta toteuttaa kyselynsä sekä sähköisesti Webropol-kyselyinä että perinteisesti paperilla. Kyselymme löydät Sano sie-otsikon alta.

Kun kunta ei, 7.8.2019

Kun kunta ei   7.8.2019

Mikähän siinä on vikana, kun kunta ei tiedota riittävästi tapahtumistaan? Aina saa olla kissojen ja koirien kanssa etsimässä ja kyselemässä, mitä siellä kunnan hommissa on meneillään. On se myös outo homma, kun kunta ei itse rakenna sitä uutta hoitokotia - eikös se ole kunnan tehtävä järjestää palveluasuminen?

Ihme homma on sekin, kun kunta ei avusta elinkeinotoimintaa eikä myy maata yrittäjille - matkailun kehittämistä ainakin tulisi tukea. Sekin kunnanjohtajan lupailema matonpesupaikka lienee jo unohtunut, kun kunta ei ole sitä tänä kesänä rakentanut.

Paljon on toiveita kunnalle. Osan niistä pystymme toteuttamaan. Osa toiveista ei ole kunnan käsissä. Niissä voimme parantaa tiedotusta ja kertoa, mistä asiat johtuvat, niin kuin esimerkiksi tämä Attendon hoivayksikön rakentaminen keskelle kylää.

Kunta on sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä ostajan roolissa. Liityimme vuoden 2017 alussa Siun sote -kuntayhtymään ja olemme antaneet kaikki sosiaali- ja terveyspalvelumme kuntayhtymän järjestettäväksi ja tuotettaviksi. Palvelut, myös asumispalvelut, järjestää kuntayhtymä, joka voi järjestää palveluja omana työnään tai ostaa niitä yksityisiltä, kuten vaikka Attendolta.

Tässä meidän tapauksessamme yksityinen yrittäjä myi toimintansa Attendolle, joka nyt rakentaa uuden hoivayksikön kunnan keskustaan. Ei siinä kunnalla ole paljon sanomista. Rakennuksen ulkonäköönkään ei rakennusluvan myöntäjä voi vaikuttaa, kun se täyttää määräykset. Ja muistettava on vielä sekin, ettei uudisrakennus nouse kunnan maalle.

Voimme vain toivoa, että hoivayksikkö tulee tarpeeseen ja että sen tulevat asukkaat saavat hyvää hoivaa ja huolenpitoa. Ihan loistavaa olisi, että nykyiset työpaikat säilyisivät ja vielä parempi, jos niitä tulisi muutama lisää.

Sote-palvelut ja niiden saatavuus ovat keskusteluttaneet paljon tänä vuonna. Nyt on jokaisella kynnelle kykenevällä tilaisuus tulla kuulolle ja kertomaan toiveensa sote-palvelujen kehittämiseksi maanantaina 12.8. Tuolloin kunta ja Siun sote järjestävät yleisötilaisuuden sote-palveluista Kalevalasalissa. Paikalla on soten ylin viranhaltijajohto.

Elinkeinojen kehittämiseksi meillä on valtuuston hyväksymä elinvoimaohjelma, jossa on määritelty yritystoiminnan edistäminen ja avustukset. Eivät ne avustukset suurensuuria ole, lähinnä nimellisiä. Suurempi merkitys on yrittämisen ja elinkeinoneuvonnan palvelujen paikallisuudella ja maksuttomuudella yrittäjille. Ne kunta järjestää ostopalveluina Business Joensuu Oy:ltä ja edellyttää, että neuvontaa on saatavilla omalla paikkakunnalla.

Kunta ja Business Joensuu yhdessä auttavat ja ohjaavat yrittäjiä erikoispalveluihin ja avustusten hakemiseen. Moni yrittäjä on saanut kehitystyölleen rahoitusta ELY-keskukselta tai Leaderilta. Tätä työtä teemme edelleen näkyvämmäksi. Kunnan rooli on luoda mahdollisuuksia yrittämiselle. Huolehdimme, että meillä on riittävästi kaavoitettua tonttimaata, jota myymme tai vuokraamme edullisesti.

Elinvoimaohjelman päivitämme loppuvuoden aikana. Ensimmäinen kaikille ilomantsilaisille yrittäjille ja yrittämisestä kiinnostuneille tarkoitettu tilaisuus järjestetään 4.9. Katri Vala-kulttuurikeskuksessa. Tästäkin tiedotamme paikallislehdessä ja sähköisillä kanavillamme.

Toki me kuntamarkkinoinnin merkityksen tunnistamme ja siihen panostamme. Uutta kampanjaa pukkaa syksyn ja talven tullen paikallislehden idean pohjalta - yhteistyössä tietenkin. Matkailuyrittäjät tuovat vuosittain matkamessuilla esille Ilomantsin kohteita. Kunta tukee messuosastoa.

Sen matonpesupaikan koetamme mahduttaa ensi vuoden talousarvioon. Kartoitamme paikkavaihtoehdot ja toivottavasti ensi kesänä meilläkin matot voi pestä kunnallisella matonpesupaikalla.

Tiedotamme kunnan asioista jatkossakin monikanavaisesti - sekä paikallislehdessä että sähköisesti. Meille saa esittää toiveita ja antaa palautetta puhelimitse tai piipahtamalla kunnanvirastolla.

Kun se kunta kuitenkin on kuntalaisiaan varten ja tekee parhaansa.

Kunnanjohtajan blogi heinäkuu 2019

Josko sitä  1.7.2019

Kesään ja kesälomaan kohdistuu meillä useimmilla odotuksia ja paineita toteuttaa jos minkälaisia suunnitelmia ja projekteja.

Josko sitä kävisi kesäteatterissa tai mieluiten useammassa, poimisi ennätysmäärän marjoja ja sieniä sekä siivoaisi keittiön kaapit ja mieluusti koko huushollin katosta lattiaan nurkkaakaan unohtamatta. Josko sitä tekisi sitä ja tätä. Kesätekemisten listaa voisi jatkaa loputtomiin.

On tietysti toinenkin vaihtoehto - josko sitä tohtisi sen toteuttaa eikä laatisi lomalleen ahtaita aikatauluja. Josko antaisi itselleen luvan mennä tai olla menemättä, luvan nauttia juuri silloisesta hetkestä. Josko sitä tuolla tavalla nauttisi kesästä enemmän ja lataisi akkuja paremmin syksyn ja talven varalle.

Tai josko sitä kuitenkin tekisi kompromissin ja kalenteroisi muutaman tapahtuman, sillä kesätorilla on ihan pakko käydä tuttujen ja tunnelman takia ja ainakin Möhkön kesäteatterin esitys on nähtävä. Josko sitä nauttisi sopivan annoksen tapahtumia ja sopivasti olisi vaan.

Hyvää kesää kaikille!

Kunnanjohtajan 11.6.2019 blogi

Meillä on   11.6.2019

Meillä Ilomantsissa on palvelut paikallaan. Kuntakeskuksestamme Pogostalta, löytyy muun muassa kaksi rautakauppaa, kaksi optikkoliikettä, kaksi ruokakauppaa ja erikoisliikkeitä moneen makuun ja tarpeeseen.

Meiltä löydät omalta kylältä mekon kesän juhliin, verkkarit lenkkipolulle tai raivaussahan kesän risusavottaan.

Meillä on monia syitä hyviin palveluihin. Yksi lienee sijaintimme. Meiltä ei hetkessä piipahdeta kaupungin erikoisliikkeisiin ostoksille, joten erikoistavaroitakin on hyvin saatavilla omalla paikkakunnalla.

Huomionarvoista on liikkeidemme kattava valikoima ja kilpailukykyiset hinnat. Meillä on valinnanvaraa. Oma lukunsa ovat kauppaliikkeidemme yrittäjien ja heidän henkilökuntansa ystävällisyys ja palvelualttius - jos jotain ei löydy, niin tilataan.

Samalla ostosten kanssa hoituvat kuulumisten vaihtaminen ja tuttujen tapaaminen. Jos kesälomalaisella tai uudella ilomantsilaisella ei ole ennestään tuttuja paikkakunnallamme, niin parin Pogostalla tehdyn asiointireissun jälkeen on. Emmehän me toki uteliaita ole, haluamme vain kysellä kuka vieras on ja mitä hänelle kuuluu. Se kuuluu karjalaiseen luonteenlaatuun, joka meillä on.

Meillä on kaikki tämä hyvä myös jatkossa, kunhan käytämme ja kannustamme vieraitammekin käyttämään hyviä palveluitamme, hankkimaan ostoksensa paikkakunnan liikkeistä ja antamaan palautetta ja toiveita palveluiden parantamiseksi.

Hyvien päivittäis- ja erikoistavaraliikkeiden lisäksi meillä on monipuolista kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa läpi vuoden. Loistavia ruokapaikkojakin meillä on.

Jotta tämä ei omakehuksi menisi, tule itse toteamaan ja kokemaan, että meillä on melkein kaikkea - itikoitakin, mutta vain ihan pieneksi riesaksi asti. Itikoihin meillä tietysti on hyviä karkotteita tarjolla.

Kunnanjohtajan toukokuun 2019 blogi

Aika aikaansa kutakin   7.5.2019

Ennen kaikki oli paremmin - kesät olivat aurinkoisia, talvet lumisia, kylät täynnä asukkaita ja oppilaita riitti jokaiseen kouluun. Koululuokkaan mahtui yli 30 oppilasta, erityisen tuen tarvetta ei ollut, kuri säilyi eikä sisäilmaongelmia tunnettu. Ongelmia ei ollut koulukyydeistäkään, taksi tai linja-auto ei myöhästynyt, kun koulumatkat kuljettiin sulan maan aikana jalkaisin ja talvella suksilla. Kouluruokaakaan ei voinut moitiskella, kun sitä ei ollut tarjolla.

Terveyspalvelut hoituivat ennen paremmin. Kunnanlääkäri ennätti hoitamaan kaikki sairaat. Ei ollut erikoissairaanhoitoa eikä monimutkaisia diagnooseja, jonoista puhumattakaan. Ennen kaikki oli paremmin vai oliko?

Tutkitusti muistamme asioita niin kuin haluamme muistaa. Aikakin kultaa muistoja. Ei entisessä ajassa mitään pahaa ollut. Ajat ja asiat muuttuvat ja meidän on muututtava siinä mukana. Aika aikaansa kutakin.

Muutos on selviytymiskeino ja aina myös mahdollisuus. Vaikka ennen asiat olivat paremmin ainakin kunnan asukasmäärällä mitattuna, on kunnallamme tänä päivänä vastuullaan monia sellaisia palveluja, joiden olemassaolosta ei vuosikymmeniä sitten edes uskallettu haaveilla. Tänä päivänä me Ilomantsin kunnassa järjestämme palveluja alle 5000 asukkaalle siinä missä 1950-luvun loppuvuosien Ilomantsissa oli yli 14 000 asukasta.

Tämän päivän kunnilla on yli 500 lakisääteistä tehtävää, esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestäminen. Kunnat voivat tuottaa palveluja itse, yhdessä toisten kuntien kanssa tai antaa niitä sopimuksilla kuntayhtymien hoidettaviksi. Tästä meillä Pohjois-Karjalassa on kokemusta niin ammatillisessa koulutuksessa kuin sosiaali- ja terveyspalveluissakin. Aika aikaansa tätäkin.

Kunta voi myös omalla päätöksellään ottaa hoidettavakseen tehtäviä, joita laeissa ei sille ole määrätty. Se voi vaikka ylläpitää jäähileasemaa tai järjestää lukiokoulutusta. Meidän hyvin toimiva pieni lukiokaan ei ole itsestäänselvyys. Kunta itse on päättänyt hakea lukiokoulutuksen järjestämislupaa ja järjestää koulutusta saamansa luvan mukaan.

Paljon on siis kunnalla tehtäviä, mutta moni asia on hyvin. Vaikka muutoksia palvelurakenteissamme toteutammekin, teemme ne harkiten. Jo nyt palveluissamme korostuu monikanavaisuus. Palvelemme asiakkaitamme sekä kunnanvirastolla että sähköisillä kanavilla. Ennen moni asia oli hyvin ja niin on tänäkin päivänä. Aika aikaansa kutakin.

Kunnanjohtajan blogi 15.4.2019 Hyvä ois

Hyvä ois  15.4.2019

Onnittelut teille juuri valitut kansanedustajat. Olette paljon vartijoina seuraavat neljä vuotta. Hyvä ois, jos ottaisitte tosissanne nämä evästykset Suomen itäisimmästä kunnasta, Ilomantsista. Uskon näiden evästysten takana olevan monen muunkin maaseutukunnan.

Nimittäin hyvä ois teidän siellä eduskunnassa muistaa, että maailmaa on Arkadianmäen ulkopuolellakin.

Hyvä siis ois ihan aluksi linjata, haluatteko pitää koko Suomen asuttuna. Jos haluatte, niin hyvä ois huolehtia riittävistä valtionosuuksista kunnille, joissa väki ikääntyy ja vähenee. Eivät ne ikäihmisetkään ilman palveluja täällä syrjäseuduilla pärjää.

On meillä vielä lapsiperheitäkin. Voisi olla enemmänkin, jos kannustaisitte maaseutuasumiseen. Hyvä ois harkita pieniä porkkanoita, vaikka syrjäseutulisän uudelleen käyttöön ottamista tai työskentelyvelvollisuutta harvaan asutuilla alueilla valmistumisen jälkeen Norjan mallin mukaan.

Hyvä ois turvata myös edellytykset elinkeinotoiminnalle, kuten kuljetustuet ja kunnossa oleva tie- ja rataverkosto. Toimiva laajakaista meillä Ilomantsissa jo on ja hyvät raaka-ainevarannot, mutta kaikkia tuotteitamme emme saa kuidun kautta maailmalle.

Ja lopuksi vielä yksi toive: hyvä ois teidän pitää yhteyttä meihin peruskuntiin ja äänestäjiin koko vaalikauden ajan.

Onnea ja menestystä vaativaan työhönne!

Kunnanjohtajan blogi-maaliskuu

Se on elämän ja kuoleman kysymys

(maaliskuu 2019)

Se on elämän ja kuoleman kysymys ihmiselle, jos ei pääse lääkäriin. Se on elämän ja kuoleman kysymys kunnalle, jos luvatut leveämmät hartiat eivät kanna - jos kunnan maksamat sote-kustannukset nousevat ja kuntalaiset eivät saa heille elintärkeitä palvelujaan.

Se on elämän ja kuoleman kysymys, jos kunnan ääntä ei kuulla ja toiset päättävät puolestamme.

Se on elämän ja kuoleman kysymys meille kaikille, jos palvelujen alasajo oman maakuntamme alueella toteutuu palveluja keskittämällä ja reuna-alueiden alueiden asukkaat matkaavat palvelujen perässä kaupunkiin.

Se on elämän ja kuoleman kysymys potilaalle, jos ei satu omistamaan autoa ja ajokorttia ja lähimmälle linja-autopysäkille on kilometrien matka tai jos linja-autovuoroja ei ole.

Se on elämän ja kuoleman kysymys kauppapalveluille, jos se kauemmas lääkäriin tai muihin palveluihin matkannut tekee myös ostoksensa samalla reissulla muualla.

Toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elämän ja kuoleman kysymys, ainakin Ilomantsille.

Kirvestä emme ole heittäneet kaivoon, emmekä vielä sotakirvestä kaivaneet esille. Kunta on havainnut virheitä sote-maksujen määräytymisessä ja hakee oikeudenmukaisuutta palvelujen saamiseen ja hinnoitteluun - se on elämän ja kuoleman kysymys. Emme usko asioiden hoituvan itsestään.

Sekin on elämän ja kuoleman kysymys, jos kunta ei valvo etujaan eikä puolusta asukkaittensa palveluja.