Tapahtumia

 

  • Itsenäisyyden aamu – Ajankuvia Ilomantsista 1910-luvulta. Valokuvanäyttely Ilomantsin kirjastolla 1.11.–31.12.2017.

    Suomi itsenäistyi sata vuotta sitten 6.12.1917. Ilomantsi on ollut olennainen, joskin syrjäinen osa itsenäistä Suomea. Keskushallinnon näkökulmasta Ilomantsi oli kaukainen alue. Pitäjän eristynyt asema mahdollisti ilomantsilaisten oman elämäntavan ja arvot. Itsenäistymisen aikoihin Ilomantsin väkiluku oli n. 10000 asukasta. Työikäisestä väestä 98 prosenttia sai elantonsa maa- ja metsätaloudesta. Ilomantsin kirkonkylä oli vaarojen rinteille rakentunut maaseutumainen keskittymä, jonka maamerkkejä olivat komeat luterilainen ja ortodoksinen kirkko. Uutuudet maailmalta levisivät myös Ilomantsiin, kun 1910-luvun lopulla Ilomantsiin saatiin ensimmäinen polkupyörä ja auto. Ensimmäinen maailmansota aiheutti elintarvikepulaa ja espanjantauti tappoi myös Ilomantsissa. Myös ilomantsilaiset jakautuivat punaisiin ja valkoisiin. Silti Ilomantsissa elettiin; tehtiin työtä, perustettiin perheitä ja uskottiin tulevaan.

    Itsenäisyyden aamu –näyttelyn valokuvat on koottu Ilomantsin Museosäätiön valokuva-arkiston kokoelmista. Näyttelyssä on esillä ilomantsilaisuuden kirjo 1910-luvun lopulla; ihmisiä, maisemia ja rakennuksia.

    Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Ilomantsin kirjasto ja Ilomantsin Museosäätiö. Näyttely on osa Ilomantsin kirjaston Suomi 100 –tapahtumakokonaisuutta. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina 1.11.–31.12.2017.

    Lisätietoja näyttelystä: kirjastotoimenjohtaja Pia Viitala p. 040 104 3120 pia.viitala(at)ilomantsi.fi ja museonjohtaja Ulla Vartiainen p. 050 409 882 ulla.vartiainen(at)ilomantsi.fi

Lämpimästi tervetuloa Pielisen Karjalan musiikkiopiston kauden päätöstilaisuuteen Kalevala-saliin ensi maanantaina 18.12. klo 18:00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Olemme valinneet monipuolisia musiikillisia helmiä, pienellä määrällä joulumusiikkihöysteitä. Tuo lähimmäisesi mukaan nauttimaan jouluviikon soivasta annista!